Planta al·lucinògena

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una planta al·lucinògena és aquella planta que produeix efectes en la ment i el cos. Ens trastornen els sentits i produeixen experiències alienes a la realitat. Aquests efectes són normalment visuals, però també poden afectar a la resta dels sentits, i ocasionalment diversos sentits poden estar afectats.

Aquestes al·lucinacions són degudes a substàncies químiques presents en les plantes que actuen com a narcòtics. Encara que, no tots els narcòtics siguin perillosos i causin addiccions. Els narcòtics què causen al·lucinacions són anomenats al·lucinògens, psicomimètics, psicotaràxics i psicodèlics.

Composició química[modifica]

Els al·lucinògens es poden dividir en dos grups principals: aquells que contenen nitrogen en la seva estructura i aquells què no.

Dels que no tenen nitrogen en la seva estructura cal destacar els principis actius de la marihuana, components terpenòl·lics, classificats com a dibenzopirans i anomenats cannabinols (en particular el tetrahidrocannabinol)

Els que si què contenen nitrogen, són els alcaloides i les bases relacionades. La majoria dels alcaloides al·lucinògens són indols, els quals la majoria tenen com a precursor l'aminoàcid triptòfan. L'activitat d'aquests al·lucinògens rau a la semblança estructural que tenen al neutrotransmissor serotonina (5-hidroxidimethiltriptamina), que es troba present en el sistema nerviós dels animals.

Llista de plantes amb efecte al·lucinogen[modifica]