Plantilla:Referències

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Icona de documentació de mòdul Documentació de la plantilla [ mostra ] [ modifica el codi ] [ mostra l'historial ] [ refresca ]

Aquesta plantilla per a citar referències proporciona el format i l'organització de citacions bibliogràfiques i notes a peu de pàgina. Incorpora l'etiqueta <references /> que mostra la llista de referències definides per etiquetes <ref>. Afegeix facilitats per mida de text reduïda, columnes amb disseny responsiu, agrupacions i referències definides en una llista.

Sintaxi

Format simple: afegiu com a primera de les seccions finals addicionals

== Referències ==
{{referències}}

Format avançat amb paràmetres opcionals:

 • refs: utilitzat amb referències amb nom donat proporciona una llista de referències citades en el text. Per exemple {{referències|refs=<ref name=nom>...</ref>}} proporciona la referència citada en el text com <ref name=nom />, a més de les altres referències definides en el mateix text.
 • grup: identifica una agrupació de referències a mostrar amb el mateix nom donat en les citacions al text. Per exemple, {{referències|grup=nom_del_grup}} mostra totes les referències citades com <ref grup=nom_del_grup>.
 • liststyle: especifica l'estil de la llista. Per defecte és una llista numerada. Vegeu més avall els #Estils de llista.
 • tanca: és un paràmetre no definit, usat per convenció per forçar l'analitzador que tanqui totes les referències anteriors perquè no les torni a mostrar si s'utilitza la mateixa plantilla més endavant.

Utilització

Referències definides en el text i llistades a peu de pàgina
Text font Mostra
Lorem ipsum.<ref>Font, data de consulta, etc.</ref>
Lorem ipsum dolor sit amet.<ref>Font, data de consulta, etc.</ref>

== Referències ==
{{referències}}
Lorem ipsum.[1]

Lorem ipsum dolor sit amet.[2]

Referències
 1. Font, data de consulta, etc.
 2. Font, data de consulta, etc.
Referències citades en el text i definides a peu de pàgina
Text font Mostra
Lorem ipsum.<ref name="text curt"/>
Lorem ipsum dolor sit amet.<ref name="text llarg"/>

== Referències ==
{{referències|refs=
<ref name="text curt">Font, data de consulta, etc.</ref>
<ref name="text llarg">Font, data de consulta, etc.</ref>
}}
Lorem ipsum.[1]

Lorem ipsum dolor sit amet.[2]

Referències
 1. Font, data de consulta, etc.
 2. Font, data de consulta, etc.

Mida del text

La mida del text està reduïda al 90% per la majoria de navegadors, però apareixerà al 100% en Internet Explorer i possiblement en altres navegadors. Vegeu una mostra de diferents mides de text i la captura de pantalla amb diferents navegadors.

Columnes

Per defecte la plantilla utilitza un disseny de columnes responsiu. Segons l'amplada de la pantalla del lector pot variar entre una i quatre columnes. Aquestes columnes s'apliquen a partir d'una llista de deu referències, amb un nombre menor no es considera necessari. El tall entre columnes s'aplica sense tallar les línies de la darrera referència. Les columnes s'ajusten a 35em d'amplada, és a dir amb una finestra d'uns 1290px d'amplada canvia d'una a dues columnes, amb uns 1795px de 2 a 3 columnes, i amb uns 2300px de 3 a 4 columnes.

Provisionalment es manté l'opció anterior d'usar un nombre fix de columnes per si hi ha algun cas justificat. El primer paràmetre sense nom usat abans per a aquesta opció ara s'ignora per aplicar per defecte el format responsiu. En el seu lloc es pot usar el paràmetre col= amb el nombre de columnes o encara millor amb la mida de l'amplada, per exemple col=25em. No tots els navegadors poden formatar el text en columnes. Vegeu més avall.

Usos múltiples

Si {{referències}} s'utilitza múltiples vegades sense paràmetres en la mateixa pàgina cada vegada inclourà totes les referències definides prèviament. Per forçar a l'analitzador que tanqui les referències prèvies cal incloure algun paràmetre en cada ús de {{referències}}. Per evitar usos forçats de paràmetres la convenció és utilitzar el paràmetre no definit {{referències|tanca}}.

Referències agrupades

Les referències es poden separar per grups, per exemple separant notes explicatives, taula de referències i d'altres.

El format general per citar la referència és:

<ref group="grup">

I per llista la referència:

{{referències|group="grup"}}

on grup és l'identificador de l'agrupació, com "notes", "nb", ...

Referències agrupades
Text font Mostra
Lorem ipsum.<ref group="nb">Una nota explicativa</ref>
Lorem ipsum dolor sit amet.<ref>Font, data de consulta, etc.</ref>

==Notes==
{{referències|grup="nb"}}

== Referències ==
{{referències}}
Lorem ipsum.[nb 1]

Lorem ipsum dolor sit amet.[1]

Notes
 1. Una nota explicativa
Referències
 1. Font, data de consulta, etc.

Hi ha alguns noms de grup predefinits que a més de mostrar el grup de referències corresponent estableix un estil de llista. Els noms predefinits són: lower-alpha, upper-alpha, lower-roman, upper-roman i lower-greek.

Estils de llista

Les llistes de referències per defecte són numerades. Les referències agrupades amb noms predefinits afegeixen un estil de llista. Amb el paràmetre liststyle es pot controlat l'estil, deixant sense efecte el nom predefinit del grup si fos el cas. Per exemple, utilitzant liststyle=lower-roman mostrarà la llista amb números romans en minúscula en lloc de números decimals. El paràmetre accepta qualsevol valor vàlid CSS definit per a list-style-type. Els valors compatibles amb la majoria de navegadors són:

 1. none
 2. none
 1. disc
 2. disc
 1. circle
 2. circle
 1. square
 2. square
 1. decimal
 2. decimal
 1. lower-roman
 2. lower-roman
 1. upper-roman
 2. upper-roman
 1. lower-alpha
 2. lower-alpha
 1. upper-alpha
 2. upper-alpha

És possible usar listsyle per diferenciar els marcadors d'una llista de notes dels marcadors d'una llista de referències. En qualsevol cas els estils de llista no s'haurien d'usar de forma que confonguin al lector.

Notes tècniques

Les columnes múltiples són generades utilitzant CSS3 que encara està en desenvolupament, i no està disponible en tots els navegadors.

Navegadors que generen columnes amb CSS3:

 • Navegadors basats en Gecko, com el Mozilla Firefox. Les versions anteriors tenien un bug que creava enllaços trencats en columnes múltiples. Actualitzeu a l'última versió si és necessari.
 • Navegadors basats en WebKit, com Google Chrome i Safari. Les versions Webkit anteriors a 533 tenen un bug resolt en les versions Safari 5.x (7533.17) i Chrome 5.0 o posteriors.

Navegadors que no generen columnes:

La plantilla utilitza una mida de text definida a MediaWiki:Common.css: div.references { font-size: 90%; }

Utilitza les plantilles {{column-count}} i {{column-width}} per definir aquestes propietats respectives.

Personalització

Podeu modificar el vostre CSS personal per canviar la presentació de la llista de referències.

Mida de lletra

La mida de lletra en totes les llistes de referències està posada al 90% de la mida estàndard. Per canviar-la, afegiu:

ol.references,
div.reflist,
div.refbegin {
 font-size: 90%;
}

canviant el 90% a la mida desitjada.

Separador de columnes

Per afegir línies de separació entre columnes, afegiu:

.references-column-count, .references-column-width {
 column-rule: 1px solid #aaa;
 -moz-column-rule: 1px solid #aaa;
 -webkit-column-rule: 1px solid #aaa;
}

Discussions recurrents

Mida del text

És una pràctica habitual mostrar el text a peu de pàgina amb una lletra més petita diferent del cos del text. Per altra banda, cal assegurar l'accessibilitat per a tothom sense impediments per llegir correctament. Finalment, s'espera que el format sigui consistent entre diferents pàgines. La mida tipificada del 90% de la mida estàndard és un compromís entre diferents opcions i està unificada amb la mida mostrada amb l'etiqueta <references />. Tanmateix, el resultat pot variar segons el navegador utilitzat, el sistema operatiu i l'aparença seleccionada del MediaWiki.

Caixa de desplaçament o col·lapada

Alguns poden trobar que llistes llargues de referències poden fer nosa i preferirien reduir-les d'alguna manera. Les llistes amb caixes de mida fixada on cal desplaçar-se o caixes col·lapsades amb les opcions amaga i mostra, presenten problemes d'usabilitat, accessibilitat i impressió. El contingut podria no ser accessible amb dispositius que no acceptin JavaScript o CSS. Els enllaços entre la citació en el text i la referència en la llista no funcionen si la llista està amagada.

Inclusió del títol de secció

Encara que la secció de referències sol estar tipificada, per exemple:

== Referències ==
{{referències}}

no és recomanable incloure el títol de secció en la mateixa plantilla. El títol mateix pot variar segons el context i la pràctica en diferents disciplines: «Notes», «Bibliografia», «Obres citades». En transcloure el títol des d'una plantilla, l'enllaç per modificar la secció portaria de forma confusa a la plantilla.

Vegeu també