Viquipèdia:Plantilles per a citar fonts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:PCF

Les plantilles per a citar fonts serveixen per donar el format correcte quan es citen obres com llibres, llocs web, publicacions periòdiques, etc. En aquest pàgina s'enumeren la majoria d'aquestes plantilles; la llista completa es pot trobar a la categoria de plantilles de referències. Aquesta pàgina serveix per a desenvolupar la política sobre verificabilitat.

Essencialment una plantilla d'aquest tipus serveix per a afegir les dades mínimes per a poder localitzar el document al que es fa referència i que aquestes dades apareguin ordenades d'una forma estandarditzada en aquelles pàgines que incloguin aquest tipus de plantilles. Dades importants a recopilar poden ser el títol del llibre o article, el nom del seu autor, la data de la seva primera publicació, l'equip editor que ha validat les dades publicades, la URL (en el cas de pàgines web) o l'ISBN o ISSN (en cas de llibres o publicacions periòdiques).

Per demanar les fonts o referències, es pot afegir afegir {{Falten referències}} al començament de l'article i/o {{Cal citació}} per un paràgraf o frase concreta. Per mostrar les referències al final de l'article, useu {{Referències}} o <references /> (vegeu Ajuda:Notes a peu de pàgina).

Cal recordar que, excepte que la font sigui lliure, no es pot copiar, excepte que es disposi d'una autorització (vegeu Viquipèdia:Autoritzacions); a més a més, la font ha de ser una font fiable.

Plantilles per a citar fonts[modifica]

Les següents plantilles són les més usades per citar les fonts dels articles; a la categoria de plantilles de referències hi ha la llista completa. Per saber com fer-les servir podeu trobar la informació en la mateixa pàgina de cada plantilla.

Plantilles genèriques[modifica]

  • {{Citar ref}}, permet citar llibres, publicacions i webs, centralitzant les funcionalitats de les plantilles específiques:
  • {{Ref-llibre}}, per a llibres i monografies en general.
  • {{Ref-publicació}}, per a publicacions en sèrie o periòdiques.
  • {{Ref-web}}, per a recursos publicats només en línia.

Plantilles per a obres concretes[modifica]

Aquestes plantilles tenen la mateixa funció de les genèriques, però ja porten incorporades les dades d'una obra concreta per facilitar-ne l'ús. Algunes admeten paràmetres, sobretot per enllaçar articles concrets de l'obra si està disponible en línia. Vegeu les instruccions de cada plantilla per l'ús dels paràmetres, i tingueu en compte que si necessiteu alguna funcionalitat que la plantilla no inclou, sempre podeu fer servir una de les plantilles genèriques per citar la mateixa obra.

Aquí en recollim algunes de les més usades. En trobareu més a la categoria i, a més, sempre us pot ser pràctic crear una plantilla per una obra que hàgiu de citar molt sovint.

Més usades[modifica]

Enciclopèdies[modifica]

Patrimoni monumental[modifica]

Biologia[modifica]

Vegeu també[modifica]