Poltergeist

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Portada de la revista francesa La Vie Mysterieuse del 1911, arran de la notícia que l'empleada domèstica, Therese Selles, experimentava poltergeist

Poltergeist Poltergeist (pàg.) és un fenomen parapsicològic que es manifesta generalment mitjançant sorolls o moviments d'objectes. La paraula prové de l'alemany poltern (fer soroll) i geist (esperit).

El terme s'utilitza col·loquialment per definir esdeveniments violents que succeeixen en un lloc suposadament encantat i per als quals no hi ha una causa aparent o lògica que pugui descriure la ciència. Entre els fenòmens poltergeist, s'inclouen en general, sorolls inexplicables, moviments d'objectes inanimats, materialització, desaparició de queviures, olors estranyes i atacs físics. L'entitat imperceptible que genera aquests fets, segons la parapsicologia, sol ser un fantasma o entitat associada a una persona morta. També pot ser causat per telequinesi inconscient derivada d'estrès o tensió emocional.

La ciència atribueix aquests fets a fenòmens físics provats com l'electricitat estàtica, els camps electromagnètics, l'aire ionitzat, els infrasons o els ultrasons. O podrien derivar-se de simples al·lucinacions causades per enverinament per monòxid de carboni.

Aquests fenòmens es reporten des de principis de la humanitat, en la majoria de les cultures i països, i és ara, amb l'era tecnològica, quan són enregistrats en imatge, vídeo o àudio.

Hipòtesis[modifica | modifica el codi]

Hipòtesis racionals[modifica | modifica el codi]

Frau o causes naturals[modifica | modifica el codi]

Els científics atribueixen els fenòmens poltergeist al frau o a la interpretació sobrenatural de fenòmens explicables a través de principis físics, com l'electricitat estàtica, camps electromagnètics, ultra i infrasò, o l'aire ionitzat. En algunes ocasions, com en el cas poltergeist de Rosenheim, el físic Dr. Friedbert Karger del Max-Planck-Institut für Plasmaphysik i Gerhard Zicha de la Universitat Tècnica de Munic no van trobar cap evidència d'aquests fenòmens, i els que donen suport a les teories paranormals argumenten que mai es va tenir coneixement de cap frau, fins i tot després d'una exhaustiva investigació.

Ona sonora estacionaria[modifica | modifica el codi]

Segons la física, determinades ones sonores de certes freqüències associades a les de la sala on es produeixen, poden generar una ona estacionària que ressoni en l'humor vitri de l'ull humà i produir la sensació de notar moviment o activitat a banda i banda de l'ull.

Si la longitud d'ona de l'ona estacionària resultant té la mida d'alguna de les dimensions espacials de la sala, es produeix aquest efecte. El so seria generat per alguna font constant i inaudible de baixa freqüència, com un electrodomèstic o un ventilador. En tenir baixa freqüència, la seva longitud d'ona seria propera, semblant o coincident amb la mida d'una sala de proporcions típiques. No obstant això, aquesta hipòtesi no explica els fenòmens paranormals que puguin succeir-se en un espai a l'aire lliure o a una sala en la qual no es produeixi cap so constant, o tampoc aquells fenòmens de gran intensitat.

Aire a pressió[modifica | modifica el codi]

Aquesta hipòtesi planteja que molts fenòmens paranormals que emboliquin moviment d'objectes inanimats, puguin ser causats per generadors d'aire a alta pressió que empenyin aquests objectes amb gran violència. No obstant això, aquesta teoria no té credibilitat en la majoria de les ocasions.

Hipòtesis irracionals[modifica | modifica el codi]

Els poltergeist ja es manifestaven des de l'antiguitat, i sobretot a França. En els anys 1880 amb l'estudi d'aquests a les cases encantades per part de l'astrònom Camille Flammarion, es van arribar entre altres conclusions al fet que podien ser produïts per l'inconscient pel qual es coneix com "barres psíquiques".

WJ Crawford, professor de mecànica de la Universitat de Belfast i William Crookes van estudiar que aquestes barres estaven formades per un ectoplasma o substància que sortia del mèdium, i estaven formades per substàncies adiposes i altres cèl·lules, de manera que aquestes tenien propietats diferents. Així quan sortien del mèdium, la barra era semivolàtil i la punta s'enduria, produint els cops, moviments d'objectes, trencament d'aquests, levitacions, etc. Però no només es podia parlar de barres psíquiques sinó també d'energia psíquica, per explicar aquests moviments.

Cal afegir també la quarta dimensió de Zöllner, que la va estudiar experimentant amb el mèdium Henry Slade, i amb la qual es poden explicar tots els poltergeist.

Agents[modifica | modifica el codi]

Pel que sembla, l'activitat poltergeist tendeix a donar-se al voltant d'una persona anomenada "agent" o "focus", típicament joves en la pubertat. Gairebé setanta anys d'investigació en el Centre d'Investigació Rhine (a Raleigh-Durham Skyhawks, USA) han portat els parapsicòlegs a formular la hipòtesi que l'efecte poltergeist és la manifestació exterior d'un trauma psíquic. També s'origina mitjançant altres persones, per poder demostrar un sentiment maligne.

Existència autònoma[modifica | modifica el codi]

Els poltergeists podrien simplement existir, igual que els elements.

Una altra versió planteja que els poltergeists s'originen quan una persona mor enmig d'un sentiment d'ira. D'acord a una variant d'aquesta hipòtesi, els poltergeists i els fantasmes són meres impressions o vestigis de l'ànima. Quan hi ha una emoció o sentiment molt fort, es creu que una impressió d'aquest sentiment queda gravada en el lloc (denominat com impregnació).

No obstant això, alguns poltergeists han estat descrits com capaços de prendre forma i personalitat, el que suggereix algun tipus de consciència i intenció. Practicants de la projecció astral han informat de l'existència d'entitats astrals no amigables, que Robert Bruce defineix com "negs" (les quals són també identificables amb els "elements"). Si n'hi ha, podrien tenir l'habilitat d'afectar el món físic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]