Posella

De Viquipèdia
Prestatge i un dels seus suports.
Dues poselles de llibres.

Un prestatge, una lleixa, una posella, un palmar[1] o alçador[2] (al País Valencià) és un pla horitzontal utilitzat en les cases, les empreses o els magatzems per a dipositar-hi objectes. També se'n diu enfila quan n'és un d'un armari, especialment de la cuina. En general és fabricat amb un material resistent com la fusta,[3] el bambú o el metall. Els suports d'un prestatge han variat i poden per exemple ser una consola, escaires, una cremallera o falca.[4] Els prestatges s'utilitzen en els mobles de biblioteca, les biblioteques, els armaris i els mobles de tipus prestatgeria, dits així per sinècdoque.

Rep el nom de pinte quan és una peça de fusta o d'obra que és com una prolongació horitzontal de la part inferior de la campana de la llar de foc, que serveix d'escudeller. Un escudeller o tinell[5] és la post o pedrís col·locat a una certa altura i adossat a la paret de la cuina, per a tenir-hi escudelles, plats, olles i altres atuells.

Referències[modifica]

  1. «DIEC». IEC. [Consulta: 19 desembre 2019].
  2. [enllaç sense format] https://www.alcoi.org/export/sites/default/es/areas/gabinet/campanyes/campanyes_anuals/1996_Vocabulari_ciutat.pdf
  3. [enllaç sense format] http://www.doityourself.com/stry/h2buildshelves How To Build Shelves, ed. Do it Yourself
  4. Le grand livre du rangement, Sébastien Chevriot i Élise Fossoux, editorial Eyrolles, 2012, pàg. 68-69
  5. «DIEC». IEC. [Consulta: 19 desembre 2019].

Articles connexos[modifica]