Postureig de Lleida

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El Postureig de Lleida és una dinàmica emmarcada en el lleidatanisme del segle XXI que es començà a desenvolupar a partir de l'any 2013 a través de les xarxes socials. La iniciativa, dinamitzada per una figura anònima, el Sr. Postu, combina l'humor sobre l'anomenat postureig (gestos o posicionaments que hom duu a terme guiat per les aparences i l'opinió aliena més que per una motivació genuïna), l'humor basat en tòpics lleidatans (així com l'autoafirmació d'un cert orgull lleidatà) i la realització d'iniciatives solidàries amb diverses associacions i entitats de Ponent.[1]

Història[modifica]

De l'humor a les iniciatives solidàries[modifica]

El 23 de març de 2013,[2] en plena proliferació de perfils a les xarxes socials dedicats a les diverses facetes del postureig, es crearen perfils a Twitter i Facebook dedicats al postureig de Lleida.[3] Les primeres intervencions eren purament humorístiques i en clau clarament lleidatana, però ja al setembre d'aquell mateix any el dinamitzador d'aquests perfils aprofità l'embranzida de l'humor lleidatanista per reconduir un acudit semàntic (la publicació d'una imatge inspirada en l'icònic "I ♥ NY" de Milton Glaser amb el lema "I ♥ popes" —terme propi del català nord-occidental per referir-se als pits—)[2] en una iniciativa solidària: la confecció i venda de xapes amb aquest lema per tal de destinar els beneficis obtinguts —3600 euros,[4] que l'any 2014 ja s'havien incrementat fins a superar els 5000€—[5] a ADIMA, l'Associació de Dones Intervingudes de Mama.[3] La bona rebuda per part de la població va animar al dinamitzador dels perfils a repetir l'experiència tot dissenyant i posant a la venda una xapa amb el lema "I ♥ bigotis" —evocant la iniciativa Movember— per tal de destinar els beneficis obtinguts a l'Institut de Recerca Biomèdica i per crear una unitat funcional de càncer de pròstata a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i a l'Hospital de Santa Maria.[1][3][6]

La bona rebuda d'aquests gestos solidaris es veié seguida de la realització de quatre iniciatives més de disseny i venda de xapes amb diverses versions del lema "I ♥…", amb la intenció de destinar els beneficis a quatre entitats lleidatanes més. En aquest cas es tractà de les xapes "I ♥ Boira", "I ♥ Peluts", "I ♥ Aplec" i "I ♥ Somriures", amb les que s'aconseguí aplegar més de 20000 euros[4][a] que foren destinats respectivament a ajudar persones sense llar —a través de la Fundació Arrels de la comunitat de Sant Ignasi de Loiola de Lleida—, les protectores d'animals lleidatanes —Amics dels Animals del Segrià, la protectora Lydia Argilés i ProGat—,[b] a ajudar persones en risc d'exclusió social —a través de Creu Roja i Càritas Lleida—[c] i a ajudar Down Lleida,[d] una entitat lleidatana que vetlla pel benestar de persones amb Síndrome de Down i treballa per ajudar-les a incorporar-se de manera activa dins la societat.

Consolidació[modifica]

El perfil de Facebook del postureig de Lleida va superar els 10.000 seguidors el febrer de 2014, circumstància que va impulsar al dinamitzador a celebrar-ho amb una Postuparty, un esdeveniment festiu que aplegà 1500 persones en una sala de festes de Lleida i que se saldà amb la recaptació de 1000 euros que novament foren destinats a iniciatives solidàries.[4][1][7] No obstant això, el salt qualitatiu a nivell de ressò mediàtic del postureig de Lleida tingué lloc l'estiu de 2014, quan la iniciativa #fruitadelleidachallenge esdevingué viral.[5]

La proposta, clarament inspirada en l'Ice Bucket Challenge, consistia en compartir un vídeo o una fotografia consumint fruita produïda a Lleida i reptar a persones a repetir l'acció. Aquesta iniciativa tenia com a objectiu promoure el consum de fruita cultivada per agricultors i cooperatives de l'àrea de Lleida, fomentant el consum de proximitat i ajudant un sector que l'estiu d'aquell any es veié perjudicat per la crisi de preus i el veto rus a les exportacions de fruita d'Espanya.[5] El fenomen esdevingué ràpidament viral gràcies al gran nombre d'adhesions i al ressò obtingut pel suport que hi donaren figures molt destacades tant del panorama català com espanyol, i fou el moment que el postureig de Lleida va passar a ésser conegut més enllà de les terres de Ponent.[8]

Durant la campanya de Nadal de 2014 es va dur a terme una nova iniciativa solidària, aquest cop amb l'objectiu de recaptar fons pel Banc dels Aliments de Lleida mitjançant la venda de xapes amb el lema "I ♥ Allioli", amb les que s'aconseguí aplegar 1400€.[9]

Lo #Postullibre[modifica]

L'èxit aplegat des del moment que es crearen els diversos perfils del postureig de Lleida a les xarxes socials va engrescar al seu dinamitzador a publicar un llibre on es repassa la història del postureig de Lleida mitjançant un recull de publicacions, comentaris, tweets i contextualitzacions del mateix dinamitzador d'aquests perfils.[7] El llibre, titulat Sóc de l'Oest. Lo #Postullibre del Sr. Postu fou un èxit de vendes per Sant Jordi 2015 a Lleida,[10][11] de tal manera que —ja abans de la diada— la primera edició, de 3000 exemplars, ja va haver d'ampliar-se amb una segona edició de 1500 llibres més per poder fer front a la demanda.[12] Novament, i en la línia de les iniciatives solidàries que caracteritzen el postureig de Lleida, part dels beneficis obtinguts per la venda del llibre es destinen a donatius a diverses entitats i associacions sense ànim de lucre de Ponent.

Sr. Postu[modifica]

L'activitat del postureig de Lleida és dinamitzada per una figura anònima, coneguda com Sr. Postu, que administra els perfils ales xarxes socials d'aquest moviment, crea continguts i lidera les diverses iniciatives que s'han anat duent a terme. Malgrat la seva popularitat a l'entorn lleidatà, l'anonimat es manté perquè a les aparicions públiques del Sr. Postu, aquest sempre vesteix una màscara de Spiderman, duu ulleres de sol i un barret de palla dels que hom acostuma a dur durant l'Aplec del Caragol.[5] En diverses ocasions, el Sr. Postu ha manifestat que prefereix restar en l'anonimat tant per mantenir una certa privacitat —en tant que el Sr. Postu i qui hi ha darrere d'aquesta iniciativa no sempre comparteixen les visions i opinions que es manifesten públicament—[3] i perquè la seva voluntat és que el protagonisme de les iniciatives solidàries i humorístiques del postureig de Lleida no recaigui en la persona que les dinamitza, sinó en l'efecte que s'aconsegueix.

Bibliografia[modifica]

Notes[modifica]

 1. A aquesta quantitat s'hi inclouen els diners recaptats amb les dues primeres iniciatives solidàries.
 2. Les tres entitats reberen 1800€ provinents de la venda de les xapes.[5]
 3. Ambdues entitats reberen 7000€, recaptats durant l'Aplec del Caragol 2014.[5]
 4. L'entitat rebé 1000€ provinents de la venda de xapes.[5]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 1,2 «Què és Postureig de Lleida?». Postureig de Lleida. [Consulta: 13 maig 2016].
 2. 2,0 2,1 Biela, Laura «El senyor 'Postu' i les seves Popes revolucionen les xarxes socials». Lleidaalminut.com, 18-10-2013 [Consulta: 13 maig 2016].
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Entrevistem a: “Postureig Lleida”». INF Festival, 10-12-2013 [Consulta: 13 maig 2016].
 4. 4,0 4,1 4,2 Audet, Anna «Postureig de Lleida, l’humor solidari lleidatà». Surtdecasa Ponent, 18-06-2014 [Consulta: 14 maig 2016].
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 López, Cecília «Un superhéroe leridano revoluciona la red con el reto de comer fruta de Lleida». La Vanguardia, 02-09-2014 [Consulta: 14 maig 2016].
 6. «#POSTUREIG Lleida, entre los patrocinadores del IRBLleida». Notícies de l'IRBB Lleida, 30-04-2014 [Consulta: 13 maig 2016].
 7. 7,0 7,1 Pomares, Eva «Sr. Postu, reivindicació lleidatana amb humor». El Punt Avui, 20-02-2015 [Consulta: 15 maig 2016].
 8. «Postureig de lleida campanya consum fruita». Telenotícies comarques, 10-09-2014 [Consulta: 15 maig 2016].
 9. «Donació de 1400 euros per part de Postureig de Lleida». Banc dels Aliments, 05-01-2015 [Consulta: 15 maig 2016].
 10. Matas, Rosa «'Sóc de l'oest' del enigmático Señor Postu triunfa en el Sant Jordi más triste de Lleida». La Vanguardia, 23-04-2015 [Consulta: 15 maig 2016].
 11. «El Sr. Postu, Xavier Bosch i David Solé, els més venuts a Lleida, Girona i Tarragona». Ara, 23-04-2015 [Consulta: 15 maig 2016].
 12. Biela, Laura «'Sóc de l'Oest', el llibre posturil del Sr. Postu, ja és aquí». Lleidaalminut.com, 09-04-2015 [Consulta: 15 maig 2016].

Enllaços externs[modifica]