Prínia xerraire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPrínia xerraire
Spiloptila clamans Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries3,5 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22713697 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCisticolidae
GènereSpiloptila
EspècieSpiloptila clamans Modifica el valor a Wikidata
(Cretzschmar, 1826)
Nomenclatura
ProtònimMalurus clamans Modifica el valor a Wikidata

La prínia xerraire[1] (Spiloptila clamans) és una espècie d'ocell passeriforme del gènere Spiloptila que pertany a la família Cisticolidae pròpia del Sahel. És monotípic dins del gènere Spiloptila.[2]

Descripció[modifica]

És un ocell petit, d'uns 9–10 cm de longitud total[3] amb una llarga cua, composta de dotze plomes grises amb les puntes negres i blanques. Les plomes del centre de la cua són més llargues i van disminuint progressivament cap als laterals per la qual cosa quan la desplega és escalonada. El plomatge de les parts superiors del cos és en general de color canyella clar, amb vetejat negre al pili i també és negre les puntes de les primàries i les cobertores de les ales. El carpó és de color groc clar i presenta una llista supraciliar blanca i les parts inferiors del cos són blanquinoses. El mascle presenta tons més grisencs al clatell.

Distribució i hàbitat[modifica]

S'estén pel Sahel, des del sud de Mauritània i el nord del Senegal fins al Sudan del Sud i Eritrea.[4] També s'ha descobert que crien al Sàhara Occidental, a Oued Jenna prop d'Auserd.[5]

Cria en zones de matoll arç, especialment als matolls d'acàcies, fins i tot s'estén al desert, mentre tingui prou vegetació, i a la sabana amb arbres de fulla ampla, però evita les planes herbàcies i els matolls densos.

Comportament[modifica]

És una espècie força sociable i generalment s'observa en petits grups, al voltant d'una dotzena d'individus, que es mouen incansablement de matoll en matoll. Quan és a terra o posat en una branca, mou la cua amunt i avall i també de banda a banda mentre emet crits monòtomes semblants a les dels grills.[6] Acostuma a cantar quan està posat en branques altes. S'Alimenta d'insectes que busca entre els matolls o entre les mates d'herba. És un migrant parcial, ja que les poblacions del nord es traslladen al sud per la temporada seca i tornen amb les pluges. L'època de cria ha estat registrada al juliol a Mali i Mauritània, durant tot l'any al Senegal i de gener a abril i de nou a l'agost al Sudan del Sud.[3]

Referències[modifica]

  1. «Prínia xerraire». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 02/01/2023(català)
  2. «Report: Spiloptila clamans» (en anglès). ITIS. [Consulta: 2 gener 2023].
  3. 3,0 3,1 Snow, David. The birds of the western Palearctic. Concise ed. Oxford: Oxford University Press, 1998. ISBN 0-19-854099-X. 
  4. Ryan, Peter «Cricket Longtail (Spiloptila clamans), version 1.0» (en anglès). Birds of the World, 2020. DOI: 10.2173/bow.crilon1.01.
  5. Mohamed Amezian; Mohamed Radi; Mohamed Ibn Tattou; Mohamed Laghdaf Khayya; Mohamed Lamine Samlali; Abdeljebbar Qninba «Cricket Longtail breeding in southern Morocco» (PDF). Dutch Birding, vol.33, pàg. 229-233.
  6. «Prínia cridanera (Spiloptila clamans)» (en anglès). Xeno-canto. [Consulta: 2 gener 2023].