Principis de geologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibrePrincipis de geologia
Tipus obra escrita
Fitxa
Autor Charles Lyell
Llengua anglès
Publicació 1830
Dades i xifres
Gènere assaig
Modifica les dades a Wikidata
Frontispici del primer volum de "Principles of Geology" de Charles Lyell a l'any de 1830. El dibuix retrata les restes arqueológiques del Macellum de Pozzuoli.

Principis de geologia, (Principles of Geology) és un llibre de geòleg anglès Charles Lyell que fou publicat originàriament en anglès. Aquest llibre defèn que les transformacions a la terra es produïren lentament en períodes de temps molt llargs i que no s’ha mantingut inalterable com es pensava fins aquell moment.

Fou publicat entre 1830 i 1833 en diversos volums.

Segons la tesi uniformista, ja formulada per James Hutton, la Terra s'hauria format lentament al llarg d'extensos períodes de temps a partir de les mateixes forces físiques que avui regeixen els fenòmens geològics: erosió, terratrèmols, volcans, inundacions, etc. Aquesta idea s'oposa al catastrofisme, tesi que afirma que la Terra hauria estat modelada per una sèrie de grans catàstrofes en un temps relativament curt.

Principis de geologia va influenciar a Charles Darwin i ha estat utilitzat a la geologia per a determinar que la terra té més de 6.000 anys. El llibre descriu els processos presents i passats que han succeït a la terra.[1]

Dimensions de l'obra[modifica]

  • Actualisme: explicació dels fenòmens passats a partir de les mateixes causes que operen en l'actualitat.
  • Uniformisme: els fenòmens geològics passats són uniformes, excloent-se qualsevol fenomen catastròfic.
  • Equilibri dinàmic: la història de la Terra es regeix per un cicle constant de creació i destrucció.

Teoria de l'equilibri dinàmic[modifica]

Lyell formulà la seva teoria de l'equilibri dinàmic en el context geològic, per després aplicar-la al món de l'orgànic: En la història de la Terra, Lyell distingeix dos processos bàsics de la morfogènesi geològica, dos processos que s'haurien produït periòdicament, compensant l'un a l'altre: els fenòmens aquosos (erosió i sedimentació) i els fenòmens ignis (volcànics i sísmics). Paral·lelament, en la història de la vida, Lyell va suposar que s'havien donat períodes successius d'extinció i creació d'espècies: el moviment aleatori dels continents hauria originat profunds canvis climàtics i moltes espècies, en no poder emigrar o competir amb altres grups biològics, s'haurien extingit, sent substituïdes per altres creades mitjançant lleis naturals.

Referències[modifica]

  1. Lyell, Charles. The Principles of Ecology, London: 1833.