Privernum

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Privernum fou una antiga ciutat que pertanyia als volscs i més tard fou inclosa administrativament al Latium. Era a la vall del Amasenus. Correspon a l'actual Priverno de la província de Latina, al Laci.

No apareix esmentada en les guerres entre romans i volscs fins a un període avançat i llavors era una ciutat important que podia fer front a Roma. El 358 aC va esclatar la guerra i Privernum va saquejar els territoris d'algunes colònies a les planes pontines. El 357 aC el cònsol C. Marcius els va atacar i derrotar i es va haver de sotmetre però va restar independents i encara poderosa, i uns anys després tornava a estar en guerra amb Roma atacant les colònies de Norba i Sètia el que va provocar les represàlies del cònsol C. Plautius; Privernum fou ocupada i dos terços del territori confiscats i distribuït entre plebeus romans.

No va participar en la gran guerra llatina (340 aC) però es va revoltar el 327 aC; els romans van haver d'utilitzar dos exèrcits consulars i només la van poder sotmetre després d'un llarg setge; les muralles foren destruïdes i els líders rebels executats; la resta van rebre la ciutadania romana sense dret de sufragi, dret que van rebre el 316 aC essent inclosos a la tribu Ufentina que es va crear llavors. Va esdevenir prefectura (és a dir divisió de segon nivell després de municipi) però després vers el 300 aC fou municipi, i fou una ciutat prospera.

Més tard va rebre una colònia militar potser en temps de Trajà. Ni Plini el Vell ni Claudi Ptolemeu li donen el rang colonial i a les inscripcions apareix com a colònia i com a municipi. No és esmentada als Itineraris però encara devia existir. Probablement es va abandonar durant les incursions dels sarraïns al segle IX o X.

Les seves ruïnes són al lloc de Piperno Vecchio, 3 km al nord de Piperno.