Protoiroquès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaProtoiroquès
Tipusprotollengua Modifica el valor a Wikidata

El Protoiroquès és el nom donat a la hipotètica protollengua de les llengües iroqueses. Floyd Lounsbury (1961) en va estimar a partir de glotocronologia una profunditat temporal de 3500 a 3800 de la divisió de l'iroquès septentrional i meridional. En el moment del primer contacte, els parlants de llengües iroqueses eren distribuïts dels Cherokees en les Great Smoky Mountains cap al nord fins als tuscarores i Nottoways prop les modernes fronteres de Virgínia i Carolina del Nord, llavors més al nord de les Cinc Nacions del nord de Nova York i els Hurons i Neutral a l'actual Ontario.

Les llengües iroqueses es divideixen en dos grups principals: iroquès meridional (llengua Cherokee) i iroquès septentrional (tots els altres) sobre la base de les grans diferències en el vocabulari i la fonologia moderna. L'iroquès septentrional es divideix encara més per Lounsbury i Mithun en Proto-Tuscarora-Nottoway i iroquès del llac, encara que Julian (2010) no creu que l'iroquès del llac sigui un subgrup vàlid.

Es van fer estudis aïllats per Chafe (1977), Michelson (1988), i Rudes (1995). També s'han produït diverses obres de reconstrucció interna de llengües filles, en particular, amb seneca i mohawk. Una reconstrucció preliminar completa de protoiroquès no s'ha efectuat fins al treball de Charles Julian (2010).

Fonologia[modifica]

El protoiroquès reconstruït comparteix notables trets tipològics de les altres llengües iroqueses de petits inventaris de consonants, grups consonàntics complexos, i la manca de consonants labials.

Vocals[modifica]

L'inventari vocàlic reconstruït per al protoiroquès és The reconstructed vowel inventory for Proto-Iroquoian is:

Frontal Central Posterior
Tancada i u
Mitjana e ẽː o õ õː
Open a

Com més tard les llengües iroqueses, el protoiroquès es distingeix per tenir vocals nasals /õ/ i /ẽ/, encara que té més que en les seves llengües filles.

Consonants[modifica]

L'inventari de consonants reconstruït pel protoiroquès es dona en la següent taula. Les consonants de tot el patró lingüístic iroquès perquè es puguin agrupar com a obstruents (orals), sibilants, laringals i sonants (Lounsbury 1978: 337).

Alveolar Palatal Velar Glotal
Oclusiva t k ʔ
Africada ts
Fricativa s h
Nasal n
Aproximant ɹ j w

Referències[modifica]

  • Julian, Charles. A History of the Iroquoian Languages. Winnipeg, Manitoba: University of Manitoba, 2010. Online: http://mspace.lib.umanitoba.ca/bitstream/1993/4175/1/julian_charles.pdf
  • Barbeau, Marius. (1960). Huron-Wyandot Traditional Narratives in Translations and Native Texts. Ottawa: National Museum of Canada, Bulletin 165, Anthropological Series No. 47.
  • Chafe, Wallace. (1977a). Accent and Related Phenomena in the Five Nations Iroquois Languages. In Larry Hyman, ed. Studies in Stress and Accent, 169-181. Southern California Occasional Papers in Linguistics 4.
  • Michelson, Karin. (1988). A Comparative Study of Lake-Iroquoian Accent. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers.
  • Rudes, Blair. (1995). Iroquoian Vowels. Anthropological Linguistics 37: 16-69.
  • Lounsbury, Floyd. (1961). Iroquois-Cherokee Linguistic Relations. In William Fenton and John Gulick, eds. Symposium on Cherokee and Iroquois Culture. Bureau of American Ethnology Bulletin 180, 11-17.
  • Lounsbury, Floyd G. (1978). "Iroquoian Languages". in Bruce G. Trigger (ed.). Handbook of North American Indians, Vol. 15: Northeast. Washington, DC: Smithsonian Institution. pp. 334–343. OCLC 12682465.
  • Mooney, James. (1900). Myths of the Cherokee. 19th Annual Report of the Bureau of American Ethnology, Part 1, 3-548. Washington, D.C.: Government Printing Office.