Província de Gegharkunik

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaProvíncia de Gegharkunik
Գեղարքունիքի մարզ (hy) Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 25′ N, 45° 12′ E / 40.42°N,45.2°E / 40.42; 45.2
EstatArmènia Modifica el valor a Wikidata
CapitalGavar Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Aghberk (en) Tradueix
Akhpradzor (en) Tradueix
Akunk (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata../... 91+
Població humana
Població235.075 (2011) Modifica el valor a Wikidata (43,95 hab./km²)
Llengua utilitzadakurd del nord Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície5.349 km² Modifica el valor a Wikidata
Creació7 novembre 1995 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Cap de governRafik Grigoryan Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal1201–1626 Modifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2AM-GR Modifica el valor a Wikidata

Lloc webgegharkunik.mtad.am Modifica el valor a Wikidata

La província de Gegharkunik (Գեղարքունիքի մարզ, Gegharkunik marz) és una província d'Armènia.[1][2] La seua capital i municipi més populós és la ciutat de Gavar. Altres municipis importants de la província són Sevan i Vardenis.

La província de Gegharkunik està situada a la meitat oriental d'Armènia, fent frontera amb l'Azerbaidjan i amb l'autoproclamada república de l'Artsakh.[3] Amb una superfície total de 5.348 quilòmetres quadrats, és la província més gran de tota l'Armènia. Tot i això, uns 1.278 quilòmetres quadrats o vora el 24 percent de la superfície provincial es troba ocupada pel llac Sevan, la massa d'aigua més gran de la regió transcaucàsica i una de les majors atraccions turístiques del país.

Geografia[modifica]

La província de Gegharkunik compta amb una superfície total de 5.348 quilòmetres quadrats, el que la fa ser la província més gran de l'Armènia en termes de superfície. Geogràficament, Gegharkunik es troba a la part oriental del país i limita amb les províncies de Tavush al nord, Ararat i Kotayk a l'oest, Vaiotx Dzor al sud i amb l'Azerbaidjan a l'est.

Gegharkunik té un paisatge característic de muntanya. El terreny està dominat per les muntanyes de Geghama per la banda occidental, les muntanyes de Vardenis pel sud, les de Sevan per l'est, les de Miapor pel nord-est i les de Kenats pel nord. L'alçada de les muntanyes va des dels 2.500 als 3.500 metres.

Clima[modifica]

El clima de Gegharkunik és fred i amb neu a l'hivern, mentres que l'estiu es caracteritza per un clima càlid i humid. La mitjana anual de precipitacions a la província es troba entre els 500 i 600 mm sota els 2000 metres, mentres que a les zones muntanyoses pot arribar als 1000 mm.[4]

Història[modifica]

Des de l'any 1930 fins al 1995, l'actual província de Gegharkunik estigué dividida en 5 raions de l'antiga República Socialista Soviètica d'Armènia: els de Sevan, Kamo, Krasnoselsk, Martuni i Vardenis. Amb la reforma del sistema territorial del 1995, els cinc antics raions van convèrger en l'actual província.

Transport[modifica]

Ferrocarril[modifica]

La ciutat costanera i turística de Sevan va tindre una estació de ferrocarril que connectava amb la capital nacional, Erevan.

Carretera[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Província de Gegharkunik