Pseudowol·lastonita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralPseudowollastonita
Fórmula química CaSiO3
Epònim wol·lastonita i pseudo- Tradueix
Classificació
Categoria silicats
Nickel-Strunz 10a ed. 9.CA.20
Nickel-Strunz 9a ed. 9.CA.20
Propietats
Grup espacial grup espacial 15
Color negre
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1962 s.p.
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La pseudowol·lastonita, bourgeoisita, ciclowol·lastonita o ß –wol·lastonita és un mineral de la classe dels silicats. Es forma com a fase dimorfa de la wol·lastonita de manera artificial i en altes temperatures, així com en fangs volcànics fossilitzats. El seu nom prové de la seva relació amb la wol·lastonita. És un possible anàleg de manganès del mineral UM1975-18-SiO:Mn.

Característiques[modifica]

La pseudowollastonita és un silicat de fórmula química CaSiO3. Aquesta fórmula només indica l’estequiometria del mineral. La formula estructural pot ser escrita com a Ca(Si3O9)0.33 o Ca3(Si3O9). L’estructura conté anells aïllats de (Si3O9)6-.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la pseudowol·lastonita pertany a "09.CA - Ciclosilicats, amb enllaços senzills de 3 [Si3O9]6- (dreier-Einfachringe), sense anions complexos aïllats" juntament amb els següents minerals: bazirita, benitoïta, pabstita, calciocatapleiïta, catapleiïta, wadeïta, margarosanita, walstromita i bobtrail·lita.

Formació i jaciments[modifica]

La pseudowol·lastonita es troba en fangs volcànics fossilitzats i en ambients pirometamòrfics, així com pot formar-se artificialment. Ha estat descrita a França, Itàlia, Israel, Palestina i els EUA.

Referències[modifica]

  1. «Pseudowollastonite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].