Psicòtrop

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Psicòtropica)
No s'ha de confondre amb Medicació psiquiàtrica.

Un psicòtrop és una substància química que actua principalment sobre el sistema nerviós central. Algunes són prescrites amb finalitats terapèutiques (medicació psicotròpica o psicofàrmacs), de les quals no es parla en aquest article.

La seva acció comporta canvis temporals sobre la percepció, l'estat d'ànim, l'estat de consciència i el comportament. Un psicòtrop pot actuar com a depressor (alenteix el sistema nerviós central), estimulant (activa el sistema nerviós central) o al·lucinogen (indueix al·lucinacions, alteracions de les percepcions i altres deformacions de funcionament del sistema nerviós central).

Moltes de les substàncies psicoactives produeixen canvis subjectius als estats de consciència i d'humor que poden ser experimentats com a plaents (com l'eufòria) o útils (estat d'alerta augmentat). Això, conjuntament amb els seus efectes bioquímics, n'afavoreixen l'addicció, és a dir el consum excessiu amb grans riscos i conseqüències negatives per la salut.

Classificació[modifica]

Les drogues psicoactives es divideixen en 3 grans grups en funció dels seus efectes farmacològics:[1]

  • Estimulants. Substàncies que desperten, estimulen la ment i poden arribar a causar eufòria però sense alterar la percepció.
Exemples: cafè, tabac, amfetamines, te, cacau, guaraní, ephedra, cat i coca.
Exemples: opioides, barbitúrics, benzodiazepines i l'alcohol.
  • Al·lucinògens. Incloent psicodèlics, dissociatius i delirants. Aquesta categoria engloba totes les substàncies que produeixen alteracions a la percepció (incloent la percepció de l'espai i el temps) així com alteren els estats emocionals.
Exemples: psilocibina, LSD, Salvia divinorum, marihuana i òxid de dinitrogen.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Psicòtrop
  1. Ratsch, Christian. The Encyclopedia of Psychoactive Plants. Park Street Press, 5 de maig de 2005, p. 944. ISBN 0-89281-978-2.