Vés al contingut

Puigmaçana

Plantilla:Infotaula geografia políticaPuigmaçana
Imatge
Puigmaçana dalt del seu turó
Tipusentitat singular de població Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 42° 08′ 31″ N, 0° 52′ 14″ E / 42.14182°N,0.87063°E / 42.14182; 0.87063
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaPallars Jussà
MunicipiCastell de Mur Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població2 (2023) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Altitud624 m Modifica el valor a Wikidata
Codi INE25904000500 Modifica el valor a Wikidata
Codi IDESCAT2590460005600 Modifica el valor a Wikidata

Puigmaçana[1] és un antic poble, actualment en curs de repoblament, de l'antic terme municipal de Mur, actualment integrat en el de Castell de Mur.

És a l'extrem nord del terme, a la punta de llevant de la Serra de Cinto, que és la fronterera pel nord amb el terme municipal de Tremp. De fet, el poble és en un lloc on conflueixen els termenals de tres municipis: juntament amb els de Castell de Mur i de Tremp, també hi arriba el terme municipal de Talarn.

El poble, des de ponent

El territori del poble de Puigmaçana era extens, i abraçava des del límit del terme, al nord -encara ara és límit de terme-, i el barranc de Sant Gregori, amb la Solana de Corrals, al sud, i des del barranc de la Font de Llobet, a ponent, fins al barranc de l'Espona, a llevant. És una zona força plana, amb amples planúries agrícoles, alguns actualment abandonades: els Plans de Puigmaçana, el Planell del Fenàs, la Plana Gran, el Planell dels Roures, zones de camps de conreu, com el Tros de Calçó, el Tros del Cinto, Ço de Jofré, la Sort del Sastre o els Horts del Torrent, antigues vinyes reconvertides en camps de conreu, com la Vinya del Xic, la Vinya Vella del Xic i la Vinya de Marió i partides rurals com el Coscollar, lo Corral de Cinto, Claveral, Paredades, Lloriguer

Algunes masies disperses i cabanes completaven el poble de Puigmaçana; actualment són totes en ruïnes: la Masia del Xic, el Corral del Xic i el Corral de Cinto (totes dues amb important font de proveïment d'aigua: el Pou del Xic i el Pou del Tros del Cinto, respectivament, la Masia de Claveral, amb el Pou del Sastre, etcètera.

Etimologia

[modifica]

En tractar-se d'un topònim compost, cal tractar cadascun dels seus components a part. D'una banda, “puig”, del llatí podium (elevació de terreny).

De l'altra, “maçana”, del llatí mattiana, adjectiu afegit habitualment a mala (poma). Així doncs, és un rastre de l'antiga presència de pomeres en aquesta regió, com atribueix Joan Coromines.[2]

Història

[modifica]

Pascual Madoz[3] esmenta breument Puigmaçana dient que és dalt d'un turó i té 4 cases, que depenen eclesiàsticament de Puigcercós.

Vers el 1900 hi consten 10 edificis, amb 16 habitants. En els darrers vint-i-cinc anys ha quedat del tot abandonat, i a poc a poc la natura va cobrint les restes de les cases. Al 2011 ja compta amb tres cases reconstruïdes.

Una petita capella atenia els serveis religiosos del poble. És dedicada a la Mare de Déu del Roser, i s'hi cantaven uns goigs personalitzats per a Puigmaçana:

« Vostres goigs amb gran plaer
cantarem, Verge Maria,
puix la Vostra Senyoria
és la Verge del Roser.

Manà Vostra Senyoria
als frares predicadors,
que de Vostra Confraria
fossin instituïdors,
i així ells la han fundada
obeint Vostre Voler
intitulada a Puigmaçana
Verge i Mare del Roser.
»
Goig popular

Es cantaven així mateix, amb la incorrecció formal del novè vers, ja que si s'hi fa l'apòstrof, el vers queda coix i esdevé incantable.

Vegeu també

[modifica]

Vegeu la llista dels Topònims de Puigmaçana presents a la Viquipèdia.

Referències

[modifica]
  1. «Puigmaçana». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. COROMINES, Joan. "Maçana", a Onomasticon Cataloniae, V, L-N. Barcelona: Curial Edicions Catalanes i Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona "La Caixa", 1996. ISBN 84-7256-844-X
  3. MADOZ, Pascual. Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Madrid: Establecimiento Literario-Tipográfico, 1845. Edició facsímil Articles sobre El Principat de Catalunya, Andorra i zona de parla catalana del Regne d'Aragó al <<Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar>> de Pascual Madoz. V. 1. Barcelona: Curial, 1985. ISBN 84-7256-256-5

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]