Punsch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPunsch
Ampolla de punsch suec Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuslicor Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsArrack, sucre i aigua Modifica el valor a Wikidata

El punsch (o punssi en finès) es refereix a un tipus específic de licor i ponx alcohòlic popular a Suècia i Finlàndia. Es descriu amb més freqüència com a punsch suec i, tot i que les variacions històriques també s’han anomenat militär punsch, arrack pun(s)ch i caloric pun(s)ch, el punsch no s’ha de confondre amb el terme punch que s'utilitza genèricament.[1] S’elabora mitjançant la barreja de begudes destil·lades (arrack, brandi o rom) amb te d’arrak (llimona i espècies), sucre i aigua,[2] i es va portar a Suècia per primera vegada des de Java el 1733. L’arrack és l’ingredient base en la majoria de punschs, també importats a Europa pels holandesos de la seva colònia a Batàvia (Índies Orientals Neerlandeses).[3] El punsch sol tenir un 25% d'alcohol en volum i un 30% de sucre.[4]

Encara que es fabrica a Suècia combinant ingredients, des de finals del segle xix es compra amb freqüència com a licor embotellat sota diverses marques. Es beu tant escalfat com fred.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Punsch
  1. «Punch». [Consulta: 19 gener 2019].
  2. «Systembolaget». [Consulta: 28 juny 2018].
  3. «Batavia Arrack van Oosten». [Consulta: 19 gener 2019].
  4. «Punsch». A: Nordiska Familjebok, Uggleupplagan via Project Runebergh (en swedish). 22. Stockholm: Nordisk familjeboks förl., 1915 [Consulta: 7 agost 2014].