Bactris gasipaes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pupunha)
Infotaula d'ésser viuBactris gasipaes Modifica el valor a Wikidata

Bactris gasipaes palm Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreArecales
FamíliaArecaceae
TribuCocoseae
GènereBactris
EspècieBactris gasipaes Modifica el valor a Wikidata
Kunth, 1816
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata

Bactris gasipaes (chunda (xonta) en quítxua,[1] pupunha en portuguès brasiler), és una espècie de palmera que proporciona un fruit tropical nativa d'Amèrica del sud i central.

Descripció[modifica]

Pot arribar a fer 14 a 17 metres o més d'alt, sovint es desenvolupen més troncs des del peu de la planta. El tronc té anells d'espines negres d'uns cinc a dotze centímetres. Les fulles són pinnades fins a tres metres de llarg i cada dos a quatre setmanes en creix una de nova, segons el vigor de l'arbre i l'estació. El fruit és una drupa amb una sola llavor,[2] que generalment creix en raïms d'un centenar fruites d'un deu quilos de pes. La seva utilitat radica en el seu contingut de midó.[3]

Usos i ecologia[modifica]

Les fruites de Bactris gasipaes s'ha fet servir com aliment durant segles.[1] Es mengen cuit i cru. Proporcionen un oli vegetal comestible. Moltes espècies d'ocells se n'alimenten, especialment els lloros de la família Psittacidae. També es menja el cor de la palmera.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Garí i Penella, Josep-Antoni «La comprensió de la biodiversitat: vers el renaixement de l'ecologia humana». Treballs de la Societat Catalana de Biologia, 50, 2000, pàg. 271-272.
  2. Duke, 1983.
  3. «Coco, Cocos nucifera / Palmae». Interempresas Media. [Consulta: abril 2016].

Bibliografia[modifica]