Quaga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuQuaga
Equus quagga quagga Modifica el valor a Wikidata

Femella al Zoo de Londres, 1870 Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Longitud257 cm Modifica el valor a Wikidata
Alçada135 cm Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Extint (1883)
UICN7957 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePerissodactyla
FamíliaEquidae
GènereEquus
EspècieEquus quagga
SubespècieEquus quagga quagga Modifica el valor a Wikidata
(Boddaert, 1785)
Distribució

Mapa de distribució al s. XIX Modifica el valor a Wikidata

La quaga (Equus quagga quagga) és una subespècie extinta de la zebra comuna, antigament molt nombrosa a la Província del Cap de Sud-àfrica i a l'Estat Lliure d'Orange. Diferia d'altres zebres en el fet que tenia les ratlles típiques de les zebres únicament a la part davantera del cos. Al mig del cos, les ratlles es tornaven més vagues i els espais que les separaven esdevenien més amples i la part posterior del cos era simplement de color marró. El seu nom ve d'una paraula khoikhoi per dir «zebra» i és una onomatopeia, car es diu que s'assembla al bram que feia la quaga.

L'única quaga que fou fotografiada en vida fou una egua del Zoo de Regent's Park a Londres. I la darrera quaga va morir a l'Artis Magistra Zoo d'Amsterdam el 12 d'agost del 1883.

Un grup anomenat Quagga Project va treballar per aconseguir «ressuscitar» els quagas. Això és possible donat que es va descobrir que aquests eren una subespècie de les zebres i per tant tot el material genètic que els caracteritzava està present en l'actual població de zebres. Gràcies a això van poder obtenir animals amb l'aparença dels quaga utilitzant selecció artificial. Els detractors del projecte asseguren que aquests espècimens únicament són zebres que semblen quagas però que es diferencien d'aquests per les adaptacions al medi i comportament.

Referències[modifica]