Vés al contingut

Quasigrup associatiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En matemàtiques, un quasigrup associatiu és una estructura algebraica amb una llei de composició interna associativa i on la divisió és sempre possible.

Un quasigrup associatiu és també un grup[modifica]

Partim del fet que un quasigrup associatiu, denotat com , té una llei de composició interna associativa i la divisió és sempre possible en S.

Per definició de la divisibilitat, per a tot element a i b en S existeix un divisor y per l’esquerra i un divisor x per la dreta tals que . Si prenem , han d’existir un x i un y tals que . Per la propietat associativa, podem operar a per l’esquerra o per la dreta i reagrupar les expressions sense alterar la igualtat: . Si es treu a als dos costats, es té que . A més, aquest element x és idempotent, ja que, operant per x a la dreta partint de i reagrupant l'expressió, s'obté que . Sigui ara c un element en S tal que . Llavors, es té que . Per tant, i conseqüentment . Anomenem . Aquest element és l'element neutre, ja que per a tot element d en S es té que .

A més, hi ha un element invers per a cada element del conjunt. Per a qualsevol element a en S, existeixen un divisor x i un divisor y tals que . Si en aquest cas es demostra que , llavors s'està provant que existeix un invers per a tot element a del conjunt. Sabem que . Basant-nos en la primera proposició, tenim que . Fent ús de la propietat associativa, . Per últim, substituint , es conclou que . Per tant, s'ha demostrat l'existència d'un element invers al conjunt.

Havent provat aquests dos punts, es pot afirmar que S és un grup.