RJ-45

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Base RJ-45 doble.

L'RJ-45 és una interfície física usualment utilitzada per a connectar xarxes de cablejat estructurat, (categories 4, 5, 5e i 6). RJ és l'acrònim anglès de Registered Jack que alhora és part del Codi Federal de Regulacions dels Estats Units. Conté vuit 'pins' o connexions elèctriques. S'utilitza habitualment en estàndards com EIA/TIA-568B, que defineixen la disposició dels pins o wiring pinout. Perquè tots els cables funcionin en qualsevol xarxa, se segueix un estàndard a l'hora de fer les connexions. Els dos extrems del cable porten un connector RJ45 amb els colors en l'ordre indicat en la figura. Una aplicació molt estesa és el seu ús en cables de xarxa Ethernet, on s'acostumen a utilitzar 8 pins (4 parells). Altres aplicacions inclouen terminacions de telèfons (4 pins o 2 parells), altres serveis de xarxa com XDSI i T1, RS232, RJ-11.

Connexió[modifica]

Connectors RJ-45
Base RJ-45 en una targeta de xarxa.
Connexions RJ45 en un commutador Ethernet
1 TX+

Transceiver data+

Pair 3 Tip
Blanc - verd
Pair 2 Tip
Blanc - taronja
Blanc - Taronja
Blanc - taronja
Blanc-verd
Blanc - verd
2 TX-

Transceiver data -

Verd
Verd
Taronja
Taronja
Taronja
Taronja
Verd
Verd
3 RX+

Receive data+

Blanc - Taronja
Blanc - taronja
Blanc-verd
Blanc - verd
Pair 3 Tip
Blanc - verd
Pair 2 Tip
Blanc - taronja

4

BDD+

Bi-Directional data+

Blau
Blau
Blau
Blau
Blau
Blau
Blanc-marró
Blanc - marró

5

BDD-

Bi-Directional data -

Blanc-blau
Blanc - blau
Blanc-blau
Blanc - blau
Blanc-blau
Blanc - blau
Marró
Marró
6 RX-

Receive data -

Taronja
Taronja
Verd
Verd
Verd
Verd
Taronja
Taronja
7 BDD+

Bi-Directional data+

Blanc-marró
Blanc - marró
Blanc-marró
Blanc - marró
Blanc-marró
Blanc - marró
Blau
Blau
8 BDD-

Bi-Directional data -

Marró
Marró
Marró
Marró
Marró
Marró
Blanc-blau
Blanc - blau

Cable directe de xarxa[modifica]

El cable directe de xarxa serveix per connectar dispositius desiguals, com un ordinador amb un concentrador o un commutador. En aquest cas ambdós extrems del cable han de tenir la mateixa distribució. No hi ha cap diferència en la connectivitat entre la distribució 568B i la distribució 568A sempre que en ambdós extrems s'usi la mateixa. En cas contrari parlem d'un cable creuat.

L'esquema més utilitzat en la pràctica és tenir en ambdós extrems la distribució 568B.

Cable directe 568A 

Cable directe 568A Cable directe 568A

Cable directe 568B 

Cable directe 568B Cable directe 568B

Cable directe (normal)
Pin Nº Extrem 1 Extrem 2
1 Pair 2 Wire 1 Pair 2 Wire 1
2 Pair 2 Wire 2 Pair 2 Wire 2
3 Pair 3 Wire 1 Pair 3 Wire 1
4 Pair 1 Wire 2 Pair 1 Wire 2
5 Pair 1 Wire 1 Pair 1 Wire 1
6 Pair 3 Wire 2 Pair 3 Wire 2
7 Pair 4 Wire 1 Pair 4 Wire 1
8 Pair 4 Wire 2 Pair 4 Wire 2

Cable creuat[modifica]

Un cable creuat és un cable que interconnecta tots els senyals de sortida en un connector elèctric amb els senyals d'entrada en l'altre connector, i viceversa, permetent a dos dispositius electrònics connectar-se entre si amb una comunicació full dúplex. El terme es refereix - comunament - al cable ethernet creuat, però d'altres cables poden seguir el mateix principi.

El cable creuat serveix per connectar dos dispositius igualitaris, com dos ordinadors entre si, per al que s'ordenen els colors de manera que no sigui necessària la presència d'un concentrador. Actualment la majoria de concentradors i commutadors permeten connectar-hi cables creuats per comunicar-se entre si. A algunes targetes de xarxa els és indiferent que s'utilitzi un cable creuat o normal, elles mateixes es configuren per poder utilitzar-PC-PC o PC-Hub/switch.

Per crear un cable creuat que funcioni en 10/100baseT, un extrem del cable ha de tenir la distribució 568A i l'altre 568B. Per crear un cable creuat que funcioni en 10/100/1000baseT, un extrem del cable ha de tenir la distribució Gigabit Ethernet (variant A), igual que la 568B, i l'altre Gigabit Ethernet (variant B1). Això es realitza perquè el TX (transmissió) d'un equip estigui connectat amb l'RX (recepció) de l'altre i al revés, així el que "parla" (transmissió) és "escoltat" (recepció).

Cable creuat 568A/568B

Cable creuat 568A Cable creuat 568B

Cable creuat Gigabit Ethernet

Cable creuat 568B Cable creuat 568B1

Cable creuat
Pin Nº Extrem 1 Extrem 2
1 Pair 2 Wire 1 Pair 3 Wire 1
2 Pair 2 Wire 2 Pair 3 Wire 2
3 Pair 3 Wire 1 Pair 2 Wire 1
4 Pair 1 Wire 2 Pair 1 Wire 2
5 Pair 1 Wire 1 Pair 1 Wire 1
6 Pair 3 Wire 2 Pair 2 Wire 2
7 Pair 4 Wire 1 Pair 4 Wire 1
8 Pair 4 Wire 2 Pair 4 Wire 2

Connectors RJ45[modifica]

Perquè tots els cables funcionin en qualsevol xarxa, se segueix un estàndard a l'hora de fer les connexions. Els dos extrems del cable (UTP CATEGORIA 4 O 5) portaran un connector RJ45 amb els colors en l'ordre indicat en la figura. Existeixen dues maneres d'unir el cable de xarxa amb el seu respectiu terminal RJ45, el crimpat o escalfat es pot fer de manera manual (encastadora de tenalla) o al buit sense aire mitjançant injectat de manera industrial. La Categoria 5e/TIA-568B recomana sempre utilitzar cable injectat per tenir valors ATT i NEXT fiables. Per usar amb un concentrador o commutador hi ha dues normes, la més usada és la B, en els dos casos els dos costats del cable són iguals:

Norma A[modifica]

 1. Blanc verd
 2. Verd
 3. Blanc taronja
 4. Blau
 5. Blanc blau
 6. Taronja
 7. Blanc marró
 8. Marró

Norma B[modifica]

 1. Blanc taronja
 2. Taronja
 3. Blanc verd
 4. Blau
 5. Blanc blau
 6. Verd
 7. Blanc marró
 8. Marró

Connexió entre commutadors i concentradors[modifica]

Dispositius diferents, en aquest cas es poden utilitzar normes AA o BB en els extrems dels cables:

Una punta (Norma B) A l'altre costat (Norma B)
Blanc taronja Blanc taronja
Taronja Taronja
Blanc verd Blanc verd
Blau Blau
Blanc blau Blanc blau
Verd Verd
Blanc marró Blanc marró
Marró Marró

Connexió directa PC a PC a 100 Mbps[modifica]

Si només es volen connectar 2 PC, hi ha la possibilitat de posar l'ordre dels colors de manera que no sigui necessària la presència d'un HUB. És el que es coneix com un cable creuat de 100. L'estàndard que se segueix és el següent:

Una punta (Norma B) A l'altre costat (Norma A)
Blanc taronja Blanc verd
Taronja Verd
Blanc verd Blanc taronja
Blau Blau
Blanc blau Blanc blau
Verd Taronja
Blanc marró Blanc marró
Marró Marró

Cable creuat automàtic[modifica]

La configuració Automàtica MDI/MDI-X està especificada com una característica opcional en el 1000BASE-T standard,[1] el que significa que directament, les interfícies Gigabit treballaran amb tots dos tipus de cables. Aquesta característica elimina la necessitat d'utilitzar cables creuats, fent obsolets els ports uplink/normal i el selector manual de switchs trobat en molts hubs i switchs vells, reduint significativament els errors d'instal·lació.

Cal notar que encara que la Configuració Automàtica MDI/MDI-X està implementada de forma general, un cable creuat podria fer falta en situacions ocasionals en què cap dels dispositius connectats té la característica implementada i/o habilitada. Previ a l'estàndard 1000BASE-T, usar un cable creuat per connectar un dispositiu a una xarxa accidentalment, usualment significava temps perdut en la resolució de problemes resultat de la incoherència de connexió.

Fins i tot per llegat els dispositius 10/100, molts NICs, switches i hubs automàticament apliquen un cable creuat intern quan cal. A més de l'eventualment acordat Automàtic MDI/MDI-X, aquesta característica pot també ser referida a diversos termes específics al venedor que poden incloure: Auto uplink and trade, Universal Cable Recognition i Auto Sensing entre d'altres.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Clàusula 40.4.4 a IEEE 802.3-2008

Enllaços externs[modifica]