Radioteatre

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El radioteatre o ràdio drama és un audiodrama que es transmet a la ràdio. En mancar de components visuals, els radioteatres depenen del diàleg, la música i els efectes de so per ajudar l'oient a imaginar la història. Va tenir un desenvolupament inicial el 1920 i va guanyar molta popularitat durant les dècades posteriors. A partir de 1940 va ser una forma d'entreteniment popular a nivell mundial. Amb l'arribada de la televisió, a mitjans del segle XX va decaure en gran mesura, i actualment té una petita presència en l'entreteniment.[1]

El radioteatre a Catalunya i a Espanya[modifica | modifica el codi]

La màxima popularitat del radioteatre a les emissores catalanes i espanyoles es produeix durant les dècades dels anys 40, 50 i 60 del segle XX. De tota manera el gènere es manté en antena i dóna produccions rellevants fins entrats els anys 80.

Durant l'època daurada dels programes dramàtics a la ràdio estaquen el 'Teatro Invisible' de Ràdio Nacional d'Espanya a Barcelona i el radioteatre de Ràdio Barcelona. En els anys 60, tot i la situació política del país reprimit per la dictadura, les emissores van introduint tímidament el català en algunes de les seves produccions de radioteatre.

A partir de desembre de 1976, el catàleg d'obres de teatre radiades en català s'incrementa notablement gràcies a creació de Ràdio 4, l'emissora en català de RNE. Posteriorment, a partir de 1983, Catalunya Ràdio també programa algunes produccions dramatitzades. En aquesta mateixa època, l'emissora local Ràdio Terrassa recupera el radioteatre, que es manté en antena fins a Gener de 2010, quan l'esmentada emissora desapareix.

Actualitat[modifica | modifica el codi]

En l'actualitat, el gènere és molt escàs a la ràdio catalana degut al seu elevat cost de producció. La Ràdio Municipal de Terrassa compta amb la col·laboració d'un quadre d'actors estable, circumstància que permet a aquesta emissora local realitzar produccions pròpies d'obres adaptades per a la ràdio. Els radioteatres de la Ràdio Municipal de Terrassa s'emeten el darrer dissabte de cada mes. Per la seva banda, l'emissora d'internet Barcelona Digital Ràdio té un espai setmanal que recupera algunes de les produccions clàssiques dels anys daurats del radioteatre realitzades per les grans emissores del país. Internet està ajudant a revifar aquest tipus de productes.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Tim Crook: Radio drama. Theory and practice. London; New York: Routledge, 1999, p. 8.
  2. Wall Street Journal; Newman, Barry «Return With Us to the Thrilling Days Of Yesteryear — Via the Internet». Wall Street Journal, 25-02-2010.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Radioteatre Modifica l'enllaç a Wikidata