Raineri de Pisa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRainier de Pisa

Escena de la vida del sant, fresc d'Andrea Veneziano al Campo Santo de Pisa, s. XV Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementRainerio Scacceri
1118 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Pisa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 juny 1161 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (42/43 anys)
Pisa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Pisa 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
eremita, confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Canonitzacióca. 1170-1180 , Roma nomenat per Papa Alexandre III
PelegrinatgeCatedral de Pisa
Festivitat17 de juny
IconografiaCom a eremita, vestit amb pells i amb un rosari
Patró dePisa, viatgers

Raineri de Pisa (Pisa, República de Pisa, c. 1115-1117 - ibídem 17 de juny de 1160) va ésser un mercader pisà, que es feu eremita i monjo. És venerat com a sant per l'Església catòlica i és el sant patró de Pisa.

Biografia[modifica]

Rainerio Scacceri va néixer en una família benestant de Pisa, fill d'un mercader i navilier, Gandulfo Scacceri, i de Mingarda Buzzaccherini. De jove va viatjar com a trobador. En un dels viatges, trobà Albert, un noble cors que havia renunciat al món i havia entrat al monestir de San Vito de Pisa, dedicant-se a la caritat. Raineri quedà impressionat i canvià la seva vida, convertint-se en un model de vida cristiana. Va treballar en el comerç, com el seu pare, per tal de poder obtenir diners per pagar el passatge a Terra Santa, on volia fer un pelgrinatge. Això no obstant, aviat decidí de donar la seva fortuna als pobres i viure en la pobresa. Anà a Terra Santa i hi visqué com a eremita, demanant almoina i visitant els sants llocs.

En 1153 Raineri tornà a Pisa, portat per l'almirall Ranieri Bottacci que havia anat a Terra Santa, també, i ingressà al monestir de Sant'Andrea, i després al de San Vito. Hi prengué fama com a predicador, essent tingut ja com a persona santa. Se li atribuïren miracles i exorcismes. Va morir el 1160 amb fama de santedat i fou enterrat a la Catedral de Pisa.

Veneració[modifica]

Sepulcre del sant a la Catedral de Pisa.

Entre 1161 i 1162, el canonge Benincasa de Pisa escrigué una vida del sant. Va ésser canonitzat pel papa Alexandre III. La influència de la marina pisana estengué el seu culte per la Mediterrània.

El 6 d'agost de 1284, diada de Sant Sixt II, patró de Pisa, la flota pisana va patir la pitjor derrota de la seva història a mans dels genovesos en la batalla de la Meloria. Els pisans van sentir-se traïts pel seu patró i prengueren Ranieri, que havia estat pisà, com a patró. En 1632, el canvi es confirmà i el clergat local i el bisbe, amb el consell municipal, van nomenar Rainier sant patró de la ciutat i la diòcesi. En 1689, el seu cos fou instal·lat a l'altar major de la catedral.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raineri de Pisa