Tetraidomercurat (II) de potassi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Reactiu de Nessler)
Infotaula de compost químicTetraidomercurat de potassi
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular787,516 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaHgI₄K₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[K+].[K+].I[Hg-2](I)(I)I Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

El tetraidomercurat (II) de potassi és un compost inorgànic que conté cations de potassi i l'anió complex tetraidomercurat (II). Es fa servir principalment com reactiu de Neßler, en una solució 0,09 mol/L de tetraidomercurat(II) de potassi (K₂[HgI₄]) en hidròxid de potassi 2,5 mol/L usada per detectar amoníac. L'anió tetraiodomercurat (II) és isoelectrònic amb el Iodur de plom (IV).

Reactiu de Nessler[modifica]

Rep el nom de Julius Neßler, es fa servir en l'anàlisi inorgànica quantitativa quan aquesta solució dona una coloració groga, indica la presència d'amoníac: a altes concentracions es pot formar un precipitat marró La sensiblitat com a prova en el lloc és de 0,3 μg NH₃ en 2 μL.

NH₄+ + 2[HgI₄]² + 4OH → HgO•Hg(NH₂)I + 7I + 3H₂O

El reactiu de Nessler generalment es prepara a partir del iodur de potassi i clorur de mercuri (II). S'afegeix una solució concentrada calenta de clorur de mercuri(II) a la solució de iodur de potassi, fins que deixa de dissoldre's el precipitat de iodur de mercuri (II). El líquid es filtra i s'afegeix hidròxid de potassi i una mica més una solució de clorur de mercuri(II). La solució resultant després es refreda i dilueix a la concentració requerida.[1] El reactiu de Nessler es pot usar amb el tub de Nessler.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Mok, K. F.; McKee, V. «Structure of a dipotassium tetraiodomercurate(II) salt with dibenzo-18-crown-6». Acta Crystallographica C, 46, 1990, pàg. 2078. DOI: 10.1107/S0108270190003742.

Enllaços externs[modifica]