Regions del Brasil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les regions de Brasil estan agrupades en cinc grups d'unitats (estats o districtes) en què es divideix la Federació del Brasil. Estan units d'acord amb la proximitat territorial i a les característiques geogràfiques com paisatges i tipus de sòl semblants. La finalitat de la divisió del país en regions és estadística i econòmica. No existeix, per tant, cap tipus d'autonomia política d'aquestes regions.

Aquesta divisió té caràcter legal i va ser proposada per l'Instituto Brasileiro de Geografia i Estatística (IBGE) el 1969. El IBGE va considerar només aspectes naturals en la divisió del país, com el clima, relleu, vegetació i hidrografia; per aquesta raó, les regions també són conegudes com a regions naturals del Brasil. Hi ha una petita excepció amb relació a la Regió Sud-est, que va ser creada tenint en compte parcialment aspectes humans com el grau de desenvolupament industrial i urbà.

Les regions brasileres són:

1 Centre-Oest, 2 Nord-est, 3 Nord, 4 Sud-est, 5 Sud

Els límits de les regions sempre coincideixen amb límits d'estats, no existint estats els territoris quedin dividits en dues regions diferents.

L'àrea corresponent a l'estat de Tocantins (integrant de la regió Nord), per provenir del desmembrament de Goiás (Centre-Oest), va ser l'última alteració en la delimitació de les regions brasileres.

En l'actualitat, molts geogràfics i especialistes prefereixen la divisió geoeconòmica proposada per Pedro Pinchas Geiger el 1967, que pren en compte els aspectes naturals i humans. Aquesta divisió està formada per tres regions les fronteres no coincideixen amb els límits interestatals: Amazònia, Centre-Sud i Nord-est.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Regions del Brasil