Rellotge de temps real

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Rellotge en temps real de Dallas Semiconductor d'un ordinador antic. Aquesta versió també conté SRAM alimentada amb bateria.

Un rellotge en temps real (en anglès, real-time clock, RTC), és un rellotge d'un ordinador inclòs en un circuit integrat, que comptabilitza l'hora actual. Encara que el terme normalment es refereix a dispositius presents en ordinadors personals, servidors i sistemes encastats, els RTCs estan presents en la majoria dels aparells electrònics que necessiten guardar el temps exacte.

Terminologia[modifica]

El terme es fa servir per a evitar la confusió amb els rellotges maquinari ordinaris que només són senyals que dirigeixen circuits digitals, i no compten el temps en unitats humanes. Els RTC no han de ser confosos amb la computació en temps real (en anglès, real-time computing), que comparteix el seu acrònim de tres lletres, però que no es refereix directament al temps del dia.

Propòsit[modifica]

Encara que controlar el temps pot fer-se sense un RTC,[1] fer servir un té beneficis:

  • Baix consum d'energia (important quan està funcionant amb una bateria elèctrica)
  • Allibera de treball al sistema principal perquè pugui dedicar-se a tasques més crítiques
  • Algunes vegades més precís que altres mètodes

Font d'alimentació[modifica]

Els RTCs sovint tenen una font d'alimentació alternativa, de manera que poden seguir mesurant el temps mentre la font d'alimentació principal està apagada o no està disponible. Aquesta font d'alimentació alternativa és normalment una bateria de liti en els sistemes antics, però alguns sistemes nous usen un supercapacitor,[2] perquè són recarregables i poden ser soldats. La font d'alimentació alternativa també pot subministrar energia a una memòria no volàtil.

Mesura del temps[modifica]

La majoria dels RTCs usen un oscil·lador de quars,[3][4] però alguns fan servir la freqüència de la font d'alimentació[5] . En molts casos la freqüència de l'oscil·lador és 32.768 kHz.[3] Aquesta és la mateixa freqüència usada en els rellotges de quars, i per les mateixes raons, que la freqüència és exactament 2 15 cicles per segon, que és una ràtio molt pràctic per usar amb circuits de comptadors binaris simples.

Exemples[modifica]

Aquest xip, etiquetatge ODIN, és un equivalent genèric d'un RTC Dallas.

Molts fabricants de circuits integrats fabriquen RTCs, per exemple Intersil, Maxim, Phil·lips, Texas Instruments i STMicroelectronics. El RTC va ser introduït en els PC compatibles per IBM PC/AT el 1984, quan va usar un RTC MC146818. Posteriorment Dallas fabricar RTCs compatibles que van ser molt usats en ordinadors personals vells, i que es poden trobar fàcilment en les seves plaques base per la seva distintiva bateria negra i per la seva logo serigrafiat. En els sistemes nous el RTC està integrat en xip Southbridge.[6] Alguns microcontroladors tenen rellotge en temps real incorporat, generalment només una més d'altres característiques i perifèrics.

Referències[modifica]

  1. Ala-Paavola, Jaakko. jalapaav/Electronics/Pic/Clock/index.html Programari interrupt based real time clock source code project for PIC microcontroller, 2000.01.16 [Consulta: 23 agost 2007]. 
  2. Application Note 3816. Maxim/Dallas Semiconductor, 2006. 
  3. 3,0 3,1 Application Note 10337. ST Microelectronics, 2004, p. 2. 
  4. Application Note U-502. Texas Instruments, 2004, p. 13. 
  5. Application Note 1994. Maxim/Dallas Semiconductor, 2003. 
  6. Uli M1573 Southbridge Specifications (AMDboard.com) [Consulta: 23 agost 2007].  Arxivat 2007-08-18 a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rellotge de temps real