Repositori científic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els repositoris cientìfics són dipòsits electrònics de publicacions científiques. Les revistes científiques més valorades actualment estan incloses en portals científics que són d'obligada consulta per a qualsevol investigador: [Web of Knowledge (WOK) Sciverse-Scopus, ScienceDirect, IEEE més conegut com (IE3), Wiley Interscience, EBSCOhost, i bases de dades del CSIC.

Totes aquestes són de caràcter interdisciplinari i són les que més es consulten a Espanya. Hi ha moltes més bases de dades i algunes molt especialitzades, que són essencials per a professionals d'aquestes matèries com PubMed, per a la comunitat de recerca de Biomedicina i Ciències de la Salut, o CAS_ACS (Chemical Abstracts de l'American Chemical Association), per a la centrada en la química.

Tipus [cal citació][modifica]

La majoria són portals "de pagament" de manera que hi ha moltes persones que no tenen accés a ells, inclòs el personal investigador que treballa per a empreses, laboratoris, o centres amb escassos recursos econòmics que no poden pagar l'accés a aquestes plataformes.

En els últims anys ha sorgit un moviment (Open Access) de repositoris gratuïts i públics que proporcionen una enorme difusió. L'origen d'aquest moviment està en el fet que les universitats i centres de recerca es trobaven amb la contradicció que ells eren els que pagaven la investigació i la publicació però perdien els drets sobre el material publicat.

Exemples [cal citació][modifica]

Les més importants al món són:

A l'Estat Espanyol:

Es tracta d'una plataforma que agrupa tots els repositoris científics nacionals i que proveeix de serveis, tant als gestors de repositoris com als investigadors.

  • Dialnet
  • TDR: Tesis Doctorals en Xarxa. és el primer dels repositoris que es va crear, en 1999, per a tesis doctorals. TDR forma part de la Networked Digital Library of Theses and Dissertations, biblioteca digital de tesis doctorals electròniques d'àmbit internacional.
  • I-Revistas.
  • I-Prints Complutense
  • i-Ciència
  • RIA- Repositori Institucional d'Astúries

En català:

L'any 2005 es va crear RECERCAT, (Dipòsit de la Recerca de Catalunya) és un dipòsit cooperatiu de documents digitals que inclou la literatura de recerca de les universitats i dels centres d'investigació de Catalunya, com ara articles encara no publicats(preprints), comunicacions a congressos, informes de recerca, working papers, projectes de final de carrera, memòries tècniques, etc. La principal finalitat de RECERCAT és fer més visible la recerca que es duu a terme a Catalunya i alhora contribuir al moviment mundial de dipositar la producció acadèmica i de recerca a la xarxa de franc, endegat per les institucions que financen la recerca, per tal de crear alternatives al paradigma de pagar per tenir accés a informació que s'ha elaborat en la mateixa institució.

Altres repositoris:

Enllaços externs[modifica]

Sobre els repositoris i el OA: