Resolució 1375 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1375 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1375 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4399)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació29 octubre 2001 Modifica el valor a Wikidata
1374 Modifica el valor a Wikidata
1376 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Burundi

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1375 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 29 d'octubre de 2001. Després de reafirmar totes les resolucions i les declaracions del President del Consell de Seguretat de Nacions Unides sobre la guerra civil a Burundi, recolzava els esforços realitzats per Sud-àfrica i altres estats per implementar l'acord d'Arusha i va donar suport a la creació d'una presència multinacional provisional de seguretat a Burundi.[1]

El Consell de Seguretat va reafirmar que l'Acord de Pau i Reconciliació d'Arusha es va mantenir com a base per a la solució del conflicte a Burundi i va acollir amb satisfacció els esforços de mediació de l'ex president sud-africà Nelson Mandela i les Nacions Unides.[2] Hi havia preocupació per la violència en curs al país i les seves conseqüències sobre la situació a Burundi i la inestabilitat regional.

La resolució, iniciada per Jamaica i Maurici,[3] va donar suport a la futura instal·lació d'un govern de transició l'1 de novembre de 2001. Es va instar als grups armats, inclosos el Forces pour la Défense de la Démocratie (FDD) i Forces Nationales de Libération (FNL) a posar fi a les hostilitats i atacs contra la població civil i entrar en negociacions com a part del procés de pau.[4]

El Consell va recolzar l'establiment d'una presència multinacional temporal de seguretat al país per protegir els líders polítics que tornaven i formar una força de protecció de Burundi demanant al Govern del Burundi que informés al Consell sobre aquest tema. Seria la primera vegada que Sud-àfrica participava en una missió de manteniment de la pau.[5] Va expressar la seva voluntat de considerar noves contribucions al procés de pau i va instar a la comunitat internacional a prestar assistència.

Referències[modifica]

  1. «Council endorses Member State drive to implement Arusha Agreement, supports interim multinational security presence in Burundi». United Nations, 29-10-2001.
  2. Nations of the world: a political, economic & business handbook. 3rd. Grey House, 2002, p. 239. ISBN 978-1-930956-00-1. 
  3. «UN gives thumbs-up to SA's Burundi excursion». Independent Online (South Africa), 30-10-2001.
  4. «Security Council backs temporary international security force in Burundi». United Nations News Centre, 29-10-2001.
  5. Fischer, Horst; McDonald, Avril; Dugard, John; Gasser, Hans-Peter; Greenwood, Christopher; Fenrick, William; Posse, Hortensia Gutierrez. Yearbook of International Humanitarian Law:, Volume 4; Volume 2001. Cambridge University Press, 2004, p. 617. ISBN 978-90-6704-169-0. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1375 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.