Resolució 1603 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1603 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1603 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5194)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació3 juny 2005 Modifica el valor a Wikidata
1602 Modifica el valor a Wikidata
1604 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Costa d'Ivori

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1603 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 3 de juny de 2005. Després de recordar resolucions anteriors sobre la situació a Costa d'Ivori, el Consell va prorrogar el mandat de l'Operació de les Nacions Unides a Costa d'Ivori (UNOCI) fins al 24 de juny de 2005.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat va reafirmar el seu suport a l'acord de Linas-Marcoussis i la seva plena aplicació. Va encomiar a la Unió Africana, la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (ECOWAS) i les forces franceses pels seus esforços per promoure una solució pacífica a Costa d'Ivori, però va assenyalar els reptes existents a l'estabilitat del país i la seva amenaça a la pau i la seguretat internacionals a la regió.

Hi havia preocupació que algunes tropes de manteniment de la pau desplegades als països africans havien tingut una mala conducta.

Actes[modifica]

Actuant sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell exigia que tots els signants de l'acord de Pretòria l'mplementessin plenament, amenaçant amb sancions contra els que no el complien, tal com es descriu a la Resolució 1572 (2004). Es va elogiat el paper de l'ex president sud-africà Thabo Mbeki en els esforços de mediació.

El Consell es va mostrar satisfet que les parts de Costa d'Ivori havien acceptat celebrar eleccions presidencials a l'octubre de 2005 i exigien que les eleccions fossin lliures, justes i transparents. Es va demanar al Secretari General Kofi Annan que nomenés un Representant Especial per supervisar la realització d'aquestes eleccions.

La resolució també va ampliar el mandat de la UNOCI i el suport a les forces franceses fins al 24 de juny de 2005, i el secretari general va fer acords per augmentar la força de la UNOCI.[2] Finalment, es va demanar al Secretari General, a la Unió Africana i a França que mantinguessin al Consell actualitzat sobre la situació a Costa d'Ivori.

Referències[modifica]

  1. «Security Council extends Côte d'Ivoire mission until 24 June, with intention to renew for further 7 months». United Nations, 03-06-2005.
  2. United Nations. United Nations Juridical Yearbook 2005. United Nations Publications, 2009, p. 153. ISBN 978-92-1-133664-1. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1603 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.