Vés al contingut

Resolució 1946 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1946 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Periòdics ivorians
Identificador de llei o regulacióS/RES/1946 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:6402)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació15 octubre 2010 Modifica el valor a Wikidata
1945 Modifica el valor a Wikidata
1947 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Costa d'Ivori

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1946 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 15 d'octubre de 2010.d Després de recordar resolucions anteriors sobre la situació a Costa d'Ivori, incloses les resolucions 1880 (2009), 1893 (2010) i 1933 (2010), el Consell va ampliar les sancions contra el país, inclòs un embargament d'armes i la prohibició del comerç de diamants durant sis mesos més.[1]

La resolució va ser redactada per França.[2]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat va subratllar que les mesures imposades en les resolucions 1572 (2004) i 1643 (2005) estaven destinades a donar suport al procés de pau a Costa d'Ivori, particularment a la llum de les eleccions presidencials a Costa d'Ivori previstes el 31 d'octubre de 2010. Va instar als interessats de Costa d'Ivori a assegurar-se que les eleccions segueixin endavant segons la programació, i fossin lliures i justes.

El Consell va assenyalar que, tot i que la situació general de drets humans havia millorat al país, encara hi havia diversos abusos denunciats contra civils, inclosos actes de violència sexual. Va determinar que la situació a Costa d'Ivori continuava representant una amenaça per a la pau i la seguretat internacionals.

Actes[modifica]

Actuant sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell va renovar les sancions contra el país relacionades amb armes, diamants, financeres i de viatges fins al 30 d'abril de 2011, juntament amb el mandat del grup d'experts que supervisa la seva implementació. Les mesures serien revisades a la llum dels progressos aconseguits en el procés electoral i de pau. Es va instar a totes les parts de Costa d'Ivori a l'acord polític d'Ouagadougou a aplicar plenament les mesures abans esmentades i proporcionar accés sense restriccions al grup d'experts que vigilava les sancions, amb l'assistència de l'Operació de les Nacions Unides a Costa d'Ivori (UNOCI). A més, el Consell va decidir que l'embargament d'armes no s'aplicaria als equips no letals per a la seva utilització per raons proporcionals i adequades per part de les forces de seguretat de Costa d'Ivori.[3] Reafirmava que es podrien imposar mesures contra les persones que amenacin el procés de pau, ataquin o obstrueixin la UNOCI o el personal de suport francès, violin els drets humans o dret internacional humanitari o incitin a l'odi i la violència; també li preocupava que alguns mitjans de comunicació incitessin a la violència.[4]

La resolució va demanar al Secretari General de les Nacions Unides Ban Ki-moon i les forces franceses que informessin al Consell de subministrament d'armes a Costa d'Ivori. Mentrestant, el Procés de Kimberley va rebre instruccions per informar sobre la producció i l'exportació il·lícita de diamants de Costa d'Ivori. Es va demanar a totes les parts de Costa d'Ivori i d'altres que cooperessin i vetllessin per la seguretat i llibertat de moviment del grup d'experts.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1946 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.