Resolució 1269 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1269 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Mapa d'incidents terroristes (2008)
Identificador de llei o regulacióS/RES/1269 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4053)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació19 octubre 1999 Modifica el valor a Wikidata
1268 Modifica el valor a Wikidata
1270 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa responsabilitat del Consell de Seguretat en el manteniment de la pau i la seguretat internacionals

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1269 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 19 d'octubre de 1999. Després d'expressar la seva preocupació per la creixent quantitat d'actes de terrorisme internacional, el Consell va condemnar els atacs terroristes i va demanar als estats que implementessin plenament Convencions antiterroristes.[1] Era la primera vegada que el Consell de Seguretat havia abordat el terrorisme d'una manera general, tot i que no definia el que constituïa el terrorisme.[2][3]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat va tenir en compte les resolucions aprovades per l'Assemblea General de les Nacions Unides, inclosa la resolució 49/60 (1994) relativa a mesures per eliminar el terrorisme internacional. Hi havia una necessitat d'intensificar la lluita contra el terrorisme a nivell nacional i reforçar la cooperació internacional amb respecte pel dret internacional humanitari i la legislació sobre drets humans. Amb aquesta finalitat, va donar suport als esforços per promoure la participació i la implementació mundial de les convencions antiterroristes existents i el desenvolupament de nous instruments antiterroristes.

Actes[modifica]

Actuant amb el Capítol VI de la Carta de les Nacions Unides, la resolució va condemnar inequívocament tots els actes de terrorisme mundial com a criminals i injustificables, independentment de les circumstàncies en què es van cometre els actes.[4] Es va demanar a tots els països que implementessin convencions internacionals antiterroristes a les quals en formaven part; els estats que no havien adoptat aquestes mesures es van instar a fer-ho immediatament. El Consell va destacar que les Nacions Unides jugaven un paper fonamental en l'enfortiment de la cooperació internacional en la lluita contra el terrorisme.

Es va instar a tots els països a fer els següents passos:[5][6]

(a) cooperar entre ells mitjançant acords mutus per evitar actes terroristes i perseguir els autors;
(b) prevenir i suprimir la preparació i finançament d'actes terroristes a través de tots els mitjans legals possibles;
(c) negar refugis segurs per a aquells que cometen actes terroristes mitjançant processament i extradició;
(d) assegurar que els sol·licitants d'asil no siguin terroristes abans de concedir-los l'estatut de refugiat mitjançant mesures apropiades;
(e) participar en intercanvis d'informació i cooperació judicial per evitar actes terroristes.

Es va demanar al secretari general, Kofi Annan, que prestés molta atenció a la necessitat de prevenir amenaces a la seguretat internacional com a conseqüència d'actes terroristes. Finalment, el Consell va expressar la seva disposició a prendre noves mesures per combatre les amenaces terroristes.

Referències[modifica]

  1. «Security Council unequivocally condemns terrorism as 'criminal and unjustifiable'». United Nations, 19-10-1999.
  2. Lehto, Marja. Indirect responsibility for terrorist acts: redefinition of the concept of terrorism beyond violent acts. Martinus Nijhoff Publishers, 2009, p. 348. ISBN 978-90-04-17807-6. 
  3. Ganor, Boaz. «Security Council Resolution 1269 – What it Leaves Out». International Policy Institute for Counter-Terrorism, 25-10-1999. Arxivat de l'original el 11 de setembre 2020. [Consulta: 15 desembre 2017].
  4. Nesi, Giuseppe. International cooperation in counter-terrorism: the United Nations and regional organizations in the fight against terrorism. Ashgate Publishing, Ltd, 2006, p. 95. ISBN 978-0-7546-4755-3. 
  5. Ward, Curtis A. «Building Capacity to Combat International Terrorism: The Role of the United Nations Security Council». Journal of Conflict and Security Law, 8, 2, 2003, pàg. 289–305. DOI: 10.1093/jcsl/8.2.289.
  6. Crossette, Barbara «U.N. Council in Rare Accord: Fight Terrorism». The New York Times, 20-10-1999.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1269 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.