Vés al contingut

Resolució 1474 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1474 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1474 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4737)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació8 abril 2003 Modifica el valor a Wikidata
1473 Modifica el valor a Wikidata
1475 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Somàlia

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1474 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 4 d'abril de 2003. Després de recordar les resolucions sobre la situació a Somàlia, en particular les resolucions 733 (1992), 1407 (2002) i 1425 (2002), el Consell va re-establir un grup d'experts per investigar les violacions de l'embargament d'armes contra el país.[1]

Resolució

[modifica]

Observacions

[modifica]

El Consell de Seguretat va expressar la seva preocupació per les contínues violacions de l'embargament d'armes a Somàlia des de 1992 i les activitats il·legals relacionades. Va reiterar el seu suport al procés de reconciliació del país, inclosa la recent Conferència de Pau i Reconciliació de Somàlia (2002) i va insistir que tots els estats, especialment els de la regió, s'haurien d'abstenir-se d'interferir en els afers interns de Somàlia perquè tals ingerències desestabilitzarien el país.[2] A més, hi havia preocupació pel continu flux d'armes i municions a Somàlia des de fonts externes i, per tant, era important seguir supervisant i millorant la implementació de l'embargament d'armes.[2]

Actes

[modifica]

Actuant sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell va destacar la complicitat de tots els estats amb l'embargament d'armes i que qualsevol incompliment constituïa una violació de la Carta de les Nacions Unides.[2] Va decidir restablir un panell de quatre experts nomenats pel secretari general de les Nacions Unides i amb seu a Nairobi durant sis mesos per investigar les violacions de l'embargament d'armes per terra, aire i mar; detallar informació relacionada amb les violacions i l'execució de l'embargament; dur a terme investigacions sobre el terreny a Somàlia i altres països; avaluar la capacitat dels estats de la regió per implementar plenament l'embargament d'armes, inclosa la revisió de les duanes nacionals i el control de fronteres; explorar la cooperació amb la Unió Africana; i recomanar mesures per reforçar la seva aplicació.[3][4] A més, es requeria que el grup tingués accés a coneixements en àrees de l'aviació civil, transport marítim, assumptes regionals i coneixement del país i informés al Comitè establert a la Resolució 751 (1992).

La resolució va demanar la cooperació plena dels estats veïns, el Govern Nacional de Transició (TNG) a Somàlia i altres entitats o persones, proporcionant accés sense restriccions a la informació per al panell d'experts i per als estats que proporcionin informació sobre violacions de la embargament d'armes; les instàncies d'incompliment es van informar al Consell. Una missió del Comitè seria enviada a la regió per demostrar la determinació de donar efecte a l'embargament d'armes, mentre que tots els estats veïns van ser convidats a informar trimestralment. Es va demanar a les organitzacions regionals, la Unió Africana i la Lliga Àrab que assistissin a les parts somalis en la implementació de l'embargament.

Referències

[modifica]
  1. «Security Council re-establishes panel investigating Somalia arms embargo violations». United Nations, 08-04-2003.
  2. 2,0 2,1 2,2 McCormack, T.; McDonald, Avril Yearbook of International Humanitarian Law – 2003, Volume 6; Volume 2003. Cambridge University Press, 2006, p. 280. ISBN 978-90-6704-203-1. 
  3. Gebrewold-Tochalo, Belachew. Anatomy of Violence: Understanding the Systems of Conflict and Violence in Africa. Ashgate Publishing, Ltd, 2009, p. 146. ISBN 978-0-7546-7528-0. 
  4. Wallensteen, Peter; Staibano, Carina. International sanctions: between words and wars in the global system. Routledge, 2005, p. 27. ISBN 978-0-415-35596-4. 

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  •  PDF Text de la Resolució a UN.org