Resolució 2139 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 2139 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Destrucció al barri de Bab Dreeb d'Homs (2012)
Identificador de llei o regulacióS/RES/2139 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:7116)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació22 febrer 2014 Modifica el valor a Wikidata
2138 Modifica el valor a Wikidata
2140 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Síria

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 2139 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 22 de febrer de 2014. El Consell va exigir a les parts en conflicte a Síria que permetessin l'assistència d'emergència a la població necessitada, i que abandonessin la violència contra la població.[1]

Observacions[modifica]

La violència a Síria ja havia provocat centenars de milers de morts, entre ells deu mil nens, centenars de milers de civils atrapats a la zona assetjada i altres tres milions en àrees de difícil accés. La seva situació humanitària es deteriorava ràpidament.

El Consell també mostrà preocupació pel gran nombre de refugiats. Es va agrair a Líban, Jordània, Turquia, Iraq i Egipte per acollir-ne més de 2,4 milions. També va agrair als Estats membres que comprometessin 1.800 milions d'euros a la Conferència de Síria a Kuwait el 15 de gener de 2014.

Es va cridar a les partits a detenir immediatament la violència que causava tant patiment i protegir els llocs Patrimoni de la Humanitat de Síria. Els atacs terroristes de grups i persones vinculades a Al-Qaeda també van ser durament condemnats.[2]

Actes[modifica]

Les violacions generalitzades dels drets humans van ser fortament condemnades: l'assassinat, la mutilació, la violació, els atacs contra escoles i hospitals, les detencions arbitràries, la tortura i l'ús d'escuts humans. Es va exigir a totes les parts que aturessin la violència des d'on venia i que deixessin d'utilitzar armes pesants en zones poblades.

Es va instar a les parts a aplicar les disposicions contingudes en el comunicat del President del Consell de Seguretat de 2 d'octubre de 2013, facilitant l'accés a l'ajuda d'emergència.[3] També es va instar al govern sirià a abandonar el setge de la ciutat vella d'Homs, Nubl i Zahra (Alep), Madamiyet Elsham prop de Damasc, Yarmouk (Damasc), Ghouta de l'Est, a prop de Damasc, Darayya prop de Damasc i altres llocs, la prestació de socors, permetre atenció mèdica i protegir la població. Les escoles i els hospitals havien de ser desmilitaritzats i alliberar immediatament als detinguts arbitràriament, començant per les dones, els nens, els malalts, ferits i gent gran.

Finalment, es va destacar la necessitat d'una solució política, que era objecte de negociacions el 22 de gener de 2014 a Montreux (Suïssa).[4]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 2139 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.