Revista del Ateneo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesRevista del Ateneo

Modifica el valor a Wikidata
Tipusperiòdic Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà i català Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1863 Modifica el valor a Wikidata
FundadorFrancesc Bartrina i d'Aixemús Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temaart i ciència Modifica el valor a Wikidata

Revista del Ateneo: órgano oficial de la sociedad de este nombre, y periódico de literatura y de intereses morales y materiales va ser una publicació que sortí a Reus el 1863.

Història[modifica]

Amb el nom d'Ateneo artístico y literario el 1863 va néixer a Reus una de les moltes entitats ateneístiques que sorgiren a la ciutat, amb la finalitat de propagar "los conocimientos científicos, artísticos y literarios, el desenvolvimiento moral del país y el fomento de sus intereses materiales".[1] La societat estava instal·lada al carrer de la Presó número 9.[2] El 14 de maig de 1863 va sortir el primer número d'aquesta revista, on explicaven els projectes de l'entitat: a més de fer classes, certàmens i exposicions anuals volien establir "un Museo de pintura y antigüedades y una exposición permanente de obras artísticas e industriales acompañada de obras de la naturaleza" i una biblioteca que esperaven que aviat fos la primera de Reus.[3] Al número 2 (8-VII-1863) declarava "siendo el principal objeto de esta Revista instruir el pueblo trabajador que en su mayoria forma el Ateneo [...] debemos procurar debatir en ella cuestiones de verdadero interés general".[4]

La Revista explicava la vida de l'entitat, els seus projectes, i assenyalava tímidament allò que no trobava bé de la política municipal El fundador i director de la revista va ser Francesc Bartrina, que hi col·laborava en català, i hi signaven articles Ciril Freixa, Enric Roger, Josep Güell i Mercader i d'altres.

Tenia 16 pàgines, capçalera tipogràfica i textos en castellà i català. S'imprimia a la Impremta de Masip i Triquell i es repartia gratuïtament entre els socis. El periodista i escriptor reusenc Gras i Elies diu: "Esta importante publicación era órgano oficial de la sociedad de este nombre".[5]

Només se'n conserven dos números.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. Freixa, Ciril «El Ateneo artístico y literario». Diario de Reus, 7-VI-1863, pàg. 2.
  2. Anguera, Pere. Breu notícia d'ateneus reusencs vuitcentistes. Reus: El Llamp, Taula de Cultura Popular, 1985, p. 14. 
  3. «Nuestro propósito». Revista del Ateneo, Año I, núm. 1, 14-V-1863, pàg. 1.
  4. «Intenciones». Revista del Ateneo, núm. 2, 8-VII-1863, pàg. 2.
  5. Gras i Elies, Francesc. El Periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 32. 
  6. «Revista El Ateneo». [Consulta: 30-I-2014].
  7. «Revista del Ateneo». CCUC. [Consulta: 15-V-2015].

Vegeu també[modifica]