Revolució de Copèrnic

(S'ha redirigit des de: Revolució copernicana)
De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentRevolució de Copèrnic
Tema model heliocèntric
Modifica dades a Wikidata
Retrat de Copèrnic

La revolució de Copèrnic fou la revolució científica que es produí a l'Europa occidental, representada en l'astronomia pel pas del tradicional sistema ptolemaic geocèntric (herència clàssica adaptada i conservada pel pensament cristià medieval) a l'innovador sistema copernicà heliocèntric, iniciada al segle xvi per Nicolau Copèrnic (l'obra De Revolutionibus no fa referència a l'actual concepte de revolució, sinó al cicle o trajectòria circular dels cossos celestes) i culminada al segle xvii per Isaac Newton. En gran part com a conseqüència d'aquesta revolució, el panorama intel·lectual de finals del segle xvii i començaments del segle xviii es considera la crisi de la consciència europea i obrirà el segle XVIII com a segle de les llums o de la Il·lustració. L'expressió revolució copernicana o gir copernicà ha passat a ser popularment sinònim de canvi radical en qualsevol àmbit.[1]

La transformació de la societat occidental de medieval a moderna, en el seu aspecte de canvi de mentalitat cap a la modernitat, va significar una nova consideració de la natura des d'un nou pensament científic, permès per l'ús de la raó humana sense subjecció al principi d'autoritat. Des del Renaixement, l'antropocentrisme humanista substitueix el teocentrisme de l'escolàstica. El barroc revalorà els sentits i l'experiència com a font de coneixement. Racionalisme i empirisme seran dues orientacions filosòfiques oposades, però complementàries.

En temps de Galileu, la física va adquirir l'estatus de model de ciència, model que hauria de seguir tot saber que voldria arribar a la categoria de coneixement científic. La tasca de la ciència del segle xvii va ser trobar tècniques precises per a tenir el control racional de l'experiència i mostrar com conceptes matemàtics es poden utilitzar per a explicar els fenòmens naturals.

Referències[modifica]

  1. «Immanuel Kant». Stanford Encyclopedia of Philosophy.