Richard Fred Heck

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Richard F. Heck)
Infotaula de personaRichard Fred Heck

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Richard F. Hec Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 agost 1931 Modifica el valor a Wikidata
Springfield (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 octubre 2015 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Manila (Filipines) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióUniversitat de Califòrnia a Los Angeles
Director de tesiSaul Winstein Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perla reacció de Heck
Activitat
Camp de treballQuímica Modifica el valor a Wikidata
OcupacióQuímica
OrganitzacióUniversitat de Delaware
Premis

Find a Grave: 153482993 Modifica el valor a Wikidata

Richard Fred Heck (Springfield, Estats Units, 15 d'agost de 1931 - Manila, 10 d'octubre de 2015[1]) fou un químic estatunidenc conegut per la seva descoberta i ulterior desenvolupament de l'anomenada "reacció de Heck", que fa servir el pal·ladi com a catalitzador en la reacció d'unió d'halurs d'aril amb alquens. Heck rebé el Premi Nobel de Química el 6 d'octubre de 2010 conjuntament amb els químics japonesos Ei-ichi Negishi i Akira Suzuki, autors de recerques sobre reaccions d'acoblament catalitzades per pal·ladi en síntesi orgànica.[2]

Biografia[modifica]

Richard Heck nasqué a Springfield (Massachusetts) el 1931. Heck obtingué alhora el seu bachelor's degree (1952) i el doctorat de filosofia (1954) a la Universitat de Califòrnia, Los Angeles (UCLA), sota la direcció del Dr. Saul Winstein. Després de dos períodes de recerca postdoctoral a l'Escola Federal Politècnica de Zúric, i de tornar a la Universitat de Califòrnia, Heck ingressà a la Corporació Hercules a Wilmington el 1957. Els seus treballs de recerca molt prolífics al si de la companyia Hercules desvetllaren l'interès del Departament de Química i de Bioquímica de la Universitat de Delaware que el contractà. Hi exercí de professor de química fins a la seva jubilació el 1989.

El desenvolupament de la reacció de Heck (que també s'anomena algunes vegades "reacció Mizoroki-Heck", per Tsutomu Mizoroki que desenvolupà, independentment, treballs similars) s'encetà arran de les investigacions de Heck pel que fa a l'acoblament de compostos d'arilmercuri amb olefines, fent intervenir el pal·ladi com a catalitzador, a les acaballes dels anys 1960.

Premis i guardons[modifica]

Referències[modifica]

  1. Francisco, Rosemarie. «Nobel laureate chemist Richard Heck, 84, dies in Manila». Reuters. Arxivat de l'original el 15 d’octubre 2015. [Consulta: 10 octubre 2015].
  2. «Press release 6 October 2010». Royal Swedish Academy of Sciences.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Richard Fred Heck