Ro-Ro

From Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

RO-RO és un acrònim de l'anglès Roll On/Roll Off, amb el qual s'anomena a tota mena de vaixell, que transporta carregament rodat, tant automòbils com camions. Quan a més transporta passatgers són descrits amb el nom tècnic o anacronisme de RO-PAX. Encara que popularment al vaixell de passatge de transbord rodat se'l coneix com ferri.

Els Ro-Ro sovint tenen rampes construïdes al vaixell o fixes a terra que permeten descarregar el carregament ( roll off ) i carregar (roll on) des del port. En contrast, amb els contenidors «lo-ho» ( lift on-lift off , que per aixecar i baixar, necessiten una grua per carregar i descarregar el carregament.

Als vaixells que transporten únicament automòbils se'ls sol anomenar Car Carriers . El més gran en servei en l'actualitat és el MV Mignon , que pertany i és operat per Wallenius Wilhelms Lines de Suècia, pot transportar a prop de 7.200 cotxes.

La Crowley és l'operadora del vaixell Ro-Ro més gran del món que opera entre Estats Units i Puerto Rico, porta camions, contenidors, cotxes usats i nous, i mercaderies en tres plantes. Aquests vaixells són arrossegats per remolcadors i naveguen quatre vegades a la setmana des de Jacksonville (Florida) a San Juan (Puerto Rico).

Interior d'un vaixell Ro-Ro

Riscos[edit]

Els ferries Ro-Ro dedicats al transport de cotxes tenen la reputació d'estar dissenyats arriscadament, ja que les grans portes externes estan properes a la línia d'aigua amb una coberta per als vehicles de grans dimensions, sense mampares estanques que siguin capaces d'evitar desplaçaments de grans fluxos d'aigua a l'interior. Si entra aigua a la coberta dels vehicles, el vaixell pot començar a desestabilitzar-se i finalment enfonsar-se. Les noves normes aparegudes a conseqüència d'accidents ocorreguts en les dècades dels 80 i 90, han introduït modificacions en el disseny dels seus espais de càrrega augmentant la seva seguretat.

Variacions de Ro-Ro[edit]

El Pride of Burgundy (Orgull de Borgonya), un ferri de passatgers i 600 cotxes de la companyia P & O Ferries. Fotografia presa a la ruta Dover (Anglaterra)-Calais al Canal de la Mànega.
  • L'acrònim RoPax és utilitzat quan un contenidor Ro-Ro s'equipa amb una cabina per permetre l'estada a centenars de passatgers.
  • El contenidor Conrad és un híbrid de Ro-Ro i vaixell contenidor. Aquest tipus de vaixell té generalment una coberta inferior dedicada a l'emmagatzematge de vehicles mentre encara té capacitat d'apilar contenidors a les cobertes superiors.

Transport marítim[edit]

Pel que fa a clàusula de transport per aigua, per a vehicles automotors, aquest terme Ro-Ro fa específica menció a la forma en què s'han de manipular per a la càrrega i descàrrega. Aquesta modalitat d'entrar i sortir de l'interior del medi transportador no només agilitza les operacions sinó que minimitza les avaries per estiba i desestiba.

Per aquestes raons s'inclou en els contractes de noliejament de vehicles.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ro-Ro