Robert Koch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRobert Koch

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Robert Heinrich Hermann Koch Modifica el valor a Wikidata
11 desembre 1843 Modifica el valor a Wikidata
Clausthal Modifica el valor a Wikidata
Mort27 maig 1910 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Baden-Baden (Imperi Alemany) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióUniversitat de Göttingen Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiGeorg Meissner i Rudolf Virchow Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMicrobiologia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Àfrica Oriental Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbiòleg, professor d'universitat, químic, fotògraf, metge, inventor, metge militar Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Humboldt de Berlín Modifica el valor a Wikidata
Membre de
AlumnesJohannes Andreas Grib Fibiger, August von Wassermann, Alexander Crever Abbott i John Addison Fordyce Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteGuerra franco-prussiana Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralEmil Adolf von Behring, Friedrich Loeffler, Shibasaburo Kitasato i August von Wassermann Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Família
CònjugeEmmy Koch (en) Tradueix (1867–1893)
Hedwig Koch (en) Tradueix (1893–) Modifica el valor a Wikidata
FillsGertrud Pfuhl (en) Tradueix
 ( Emmy Koch (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
ParesHermann Koch (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Mathilde Henriette Koch (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansHugo Koch i Helene Koch (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsWilliam Threlfall (besnebot) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 94169435 Project Gutenberg: 32531 Modifica el valor a Wikidata

Heinrich Hermann Robert Koch (Clausthal-Zellerfeld, Baixa Saxònia, 11 de desembre de 1843 - 27 de maig de 1910, Baden-Baden) fou un metge i microbiòleg alemany guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia el 1905. Descobridor del bacil de la tuberculosi l'any 1882 i del causant del còlera (Vibrio cholerae) el 1883, és considerat un dels fundadors de la bacteriologia com a ciència experimental establint el fonament del cultiu microbià pur imperant durant tot el segle xx, fins a la popularització de mètodes d'identificació molecular de microorganismes.

Biografia[modifica]

Va néixer a la ciutat de Clausthal-Zellerfeld, població avui a l'estat federat alemany de Baixa Saxònia. Després d'acabar els seus estudis escolars brillantment, Koch estudià medicina a la Universitat de Göttingen, on es va graduar l'any 1866, i va fer de metge a les ciutats d'Hamburg i Lagenhagen. L'any 1880 va ser nomenat membre del Departament de Salut Imperial de Berlín i entre 1891 i 1904 va ser director de l'Institut de Malalties Infeccioses. Va morir el 1910 a conseqüència d'un infart de miocardi.

Recerca científica[modifica]

Després de veure la seva carrera temporalment interrompuda per la Guerra francoprussiana, el seu primer descobriment va ser el del bacil d'àntrax (agent del carboncle). En aquella època, Louis Pasteur ja havia publicat la seva teoria sobre el paper dels gèrmens en les malalties, però aquesta havia estat rebutjada per importants patòlegs com Rudolf Virchow. Va ser precisament el treball de Koch sobre l'àntrax el que va convèncer els escèptics que moltes malalties encomanadisses es devien a microorganismes.

L'any 1882, durant la seva estada a Berlín, va realitzar el descobriment del bacil de la tuberculosi, Mycobacterium tuberculosis, conegut posteriorment com a bacil de Koch. El seu treball va consistir a aïllar el microorganisme causant d'una malaltia i fer-lo créixer en un cultiu microbià pur o axènic. El cultiu pur va ser utilitzat per a induir la malaltia en animals de laboratori, aïllant de nou el germen dels animals malalts i comparant-lo amb el germen original.

A partir del 1904 va iniciar un periple per Sud-àfrica, l'Índia i Java en l'estudi de malalties infeccioses. Durant la seva estada a Calcuta va aïllar i identificar el bacil del còlera (Vibrio cholerae). L'any 1905 fou guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia «per les seves investigacions sobre la tuberculosi»,[1] i desenvolupà els anomenats Postulats de Koch que estableixen els motius pel qual un organisme és el motiu d'una malaltia (etiologia).

Posteriorment desenvolupà la tuberculina a partir d'un extracte en glicerina del bacil de la tuberculosi; Koch va pensar que la tuberculina podria utilitzar-se per a immunitzar contra la tuberculosi i fou desenvolupada com a remei per la malaltia, però finalment va resultar no efectiva per aquest propòsit. Posteriorment serviria com a tècnica de diagnòstic.

Reconeixements[modifica]

En honor seu s'anomenà el cràter Koch sobre la superfície de la Lluna i posteriorment l'asteroide (10847) Koch descobert el 5 de gener de 1995 per Freimut Börngen.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]