Robert Ley

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Robert Ley

Robert Ley (va néixer a Niederbreidenbach, el 15 de febrer de 1890 - Es va suïcidar a la presó de Nuremberg, el 25 d'octubre de 1945). Va ser un militar, pilot, doctor en Filosofia, Gauleiter (Governador Polític), Reichsleiter (Líder del Reich) i Líder sindical de l'Alemanya nazi.

Joventut[modifica | modifica el codi]

D'origens humils, apreciava profundament a Hitler. Va tenir la possibilitat d'estudiar a les universitats de Jena i de Bonn. Va ser pilot durant la Primera Guerra Mundial i abatut el 1917 sobre França. Capturat, va ser fet presoner de guerra durant dos anys.

El 1925 es va sentir profundament atret pel discurs nacionalista del Partit Nazi i va ser acollit de bon grat per la seva condició d'universitari. Va ser nomenat Gauleiter a Rin del Sud, on va aconseguir adeptes a la causa nazi entre antics membres d'organitzacions socialistes i comunistes, especialment aturats. Va seguir exercint el seu treball seguint les noves instruccions del partit que exigien aglutinar els treballadors actius.

En el Règim[modifica | modifica el codi]

Va ser Cap d'Organització del Partit Nazi des de novembre del 1932 fins al maig de 1945.

Quan el 1933 es va crear el Front Alemany del Treball (DAF), va ser nomenat màxim dirigent del nou sindicat vertical l'objectiu era augmentar la productivitat i mostrar l'orgull de la Nova Alemanya.

Va ser responsable del programa "Força per l'Alegria" ("Kraft durch Freude") que amb la col·laboració del Tinent de la SS Bodo Lafferentz (promotor del Volkswagen i projectes balístics) va incentivar viatges turístics molt barats, creuers, esdeveniments esportius i culturals per als treballadors alemanys. També va promoure pensions per als treballadors aturats, gent gran i altres tants serveis socials, però va ser responsable de la supressió dels sindicats d'oposició i la confiscació dels seus béns.

Va ser membre del Reichstag (Parlament) des de 1932 fins a 1945, encara que aquest no hi assistis, a partir de 1938 per decisió d'Adolf Hitler.

Robert va dir en un discurs el 1938 el següent:

« "Jo sobre aquesta terra crec únicament en Adolf Hitler. Jo crec en un Suprem Déu que em va crear i que em guia i crec fermament que aquest Suprem Déu ens va enviar a Adolf Hitler a nosaltres" . »
Ley l' Agost de 1939 a Berlín durant un discurs inaugural d' habitatges Socials.

Va estar casat amb Inga Ley qui li va donar dos fills. La seva dona qui estava platònicament enamorada de Hitler, va acabar suïcidant-se el 1943 la qual cosa va agreujar més el nivell d'alcoholisme de ley.

Ley era conscient en termes generals del programa del règim nazi d'extermini dels jueus d'Europa i la va encoratjar al poble a fer-ho a través de l'antisemitisme virulent de les seves publicacions i discursos. El febrer de 1941 va estar present en una reunió amb Speer, Bormann i el mariscal de camp Wilhelm Keitel en què Hitler havia establert els seus punts de vista sobre la qüestió jueva "amb cert detall, deixant clar que la seva intenció era la" desaparició "dels Jueus d'una manera o altra.

La fi[modifica | modifica el codi]

En finalitzar la Segona Guerra Mundial, Robert va fugir cap a Berchtesgaden però va ser capturat el 16 de maig de 1945 i encausat en els Judicis de Nuremberg. Fou acusat de crims de guerra. El 25 d'octubre, quatre dies després de rebre l'acusació formal, Ley és estrangulat a la seva cel·la, utilitzant una corda feta de tires de fil de la tovallola, lligant-la a la canonada de bany. Aquest incident va donar lloc a la restricció de seguretat al voltant d'altres presos per por que se suïcidessin així.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Robert Ley Modifica l'enllaç a Wikidata