Roderick MacKinnon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRoderick MacKinnon

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 febrer 1956 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Burlington (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Tufts
Tufts University School of Medicine (en) Tradueix
Universitat de Brandeis
Burlington High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBioquímica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbioquímic, professor d'universitat, cristal·lògraf, internista, químic, neurocientífic, biofísic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard
Universitat Rockefeller Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Interessat enBioquímica Modifica el valor a Wikidata
Premis

Roderick MacKinnon (Burlington, EUA, 1956) és un bioquímic i professor universitari nord-americà guardonat l'any 2003 amb el Premi Nobel de Química.

Biografia[modifica]

Va néixer el 19 de febrer de 1956 a la ciutat de Burlington, població situada a l'estat nord-americà de Massachusetts. Va estudiar bioquímica a la Universitat de Brandeis, on es graduà l'any 1978, i posteriorment amplià els seus estudis en medicina a la Universitat Tufts.

Actualment és professor de Neurobiologia Molecular i Biofísica a la Universitat Rockefeller així com investigador de l'Institut Mèdic Howard Hughes.

Recerca científica[modifica]

Inicià la seva recerca al voltant de les toxines en l'estructura en canal del potassi. Durant la dècada del 1990 l'arquitectura molecular detallada dels canals i dels mitjans exactes pels quals transporten els ions seguien sent especulatius. L'any 1998, però, tot i les traves científiques a l'estudi estructural de les proteïnes integrals de la membrana cel·lular que havien frustrat la majoria de les temptatives, MacKinnon i els seus col·legues de la Universitat Cornell van aconseguir obrir l'arquitectura d'un canal de potassi des d'un bacteri gràcies a la cristal·lografia de raigs X.

L'any 2003 fou guardonat amb el Premi Nobel de Química juntament amb Peter Agre. Ambdós científics foren guardonats pels descobriments referents als canals en membranes cel·lulars, si bé MacKinnon pels estudis estructurals i mecànics dels canals iónics i Agre ho fou especialment pel descobriment del mètode del "canal d'aigua".

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Roderick MacKinnon