Vés al contingut

Rooseveltita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralRooseveltita
Fórmula químicaBi(AsO₄)
EpònimFranklin Delano Roosevelt Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusSantiaguillo, àrea de Macha, Província de Chayanta, Departament de Potosí, Bolívia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.AD.50
Nickel-Strunz 9a ed.8.AD.50 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/A.11 Modifica el valor a Wikidata
Dana38.4.4.1
Heys20.6.1
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 6,879(1) Å; b = 7,159(1) Å; c = 6,732(1) Å; β = 104,83°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorde blanc a gris clar, verd clar, groc
Fracturairregular, desigual, concoidal
Tenacitatfràgil
Duresa4 a 4,5
Lluïssoradamantina
Diafanitattransparent
Densitat6,86 a 7,01 g/cm³ (mesurada); 7,21 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 2,090 nβ = 2,150 nγ = 2,270
Birefringènciaδ = 0,180
Angle 2Vmesurat: 50°, calculat: 62°
Dispersió òpticaextrema
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1946
SímbolRoo Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La rooseveltita és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de la monazita. Rep el seu nom en honor de Franklin Delano Roosevelt (1882-1945), 32è president dels Estats Units d'Amèrica.[1]

Característiques

[modifica]

La rooseveltita és arsenat de bismut amb fórmula química Bi(AsO₄). Cristal·litza en el sistema monoclínic. Els seus cristalls són microcristal·lins, mesuren menys de 5 μm; es troba en forma de crostes botroidals primes, i també reemplaçant cristalls d'emplectita. És el dimorf de la tetrarooseveltita.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 4 a 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la rooseveltita pertany a «08.A - Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H₂O, només amb cations de mida gran» juntament amb els següents minerals: nahpoïta, monetita, weilita, švenekita, archerita, bifosfamita, fosfamita, buchwaldita, schultenita, chernovita-(Y), dreyerita, wakefieldita-(Ce), wakefieldita-(Y), xenotima-(Y), pretulita, xenotima-(Yb), wakefieldita-(La), wakefieldita-(Nd), pucherita, ximengita, gasparita-(Ce), monacita-(Ce), monacita-(La), monacita-(Nd), cheralita, monacita-(Sm), tetrarooseveltita, chursinita i clinobisvanita.

Formació i jaciments

[modifica]

La rooseveltita és un mineral molt rar que va ser descobert a Santiaguillo, a l'àrea de Macha (Província de Chayanta, Bolívia) en vetes de cassiterita en fluxos de lava de riolita-dacita.[2] També ha estat descrita a múltiples indrets d'Alemanya, la mina San Francisco de los Andes i al dipòsit mineral Cerro Negro de la Aguadita, ambdós a Calingasta, (San Juan, Argentina); la mina d'estany Elsmore (Nova Gal·les del Sud, Austràlia); a Andalusia i Galícia (Espanya); la mina Hilarion (Àtica, Grècia); múltiples indrets de l'Iran; a Prameri (Sardenya, Itàlia); la mina Lagoa a Viana do Castelo i les mines Murços al districte de Bragança (Portugal); la mina Carrock (Anglaterra, Regne Unit); múltiples indrets de la Bohèmia (República Txeca), Oranzhevoye (Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia).

Sol trobar-se associada a altres minerals minerals com: cassiterita, preisingerita, bismutita, mixita, zavaritskita, wulfenita i conicalcita.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Rooseveltite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. 2,0 2,1 «Rooseveltite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 23 setembre 2017].