Roseanne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Roseanne (sèrie de televisió))
Infotaula de sèrie de televisióRoseanne
Modifica el valor a Wikidata
Gènerecomèdia de situació estatunidenca Modifica el valor a Wikidata
Temafamília disfuncional Modifica el valor a Wikidata
CreadorMatt Williams Modifica el valor a Wikidata
Actors
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Canal originalAmerican Broadcasting Company Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols22 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi18 octubre 1988 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi20 maig 1997 Modifica el valor a Wikidata
Temporades10 Modifica el valor a Wikidata
Episodis222 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of Roseanne episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Més informació
Web oficialabc.go.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0094540 Allocine: 357 Rottentomatoes: tv/roseanne Metacritic: tv/roseanne TV.com: shows/roseanne TMDB.org: 2706
Twitter (X): roseanneonabc Modifica el valor a Wikidata

Roseanne és una sèrie de televisió estatunidenca produïda per l'ABC i emesa entre 1988 i 1997, protagonitzada per Roseanne Barr. La sèrie va tenir un gran èxit des del començament i va assolir el número u de quota de pantalla la segona temporada. Va ser la sèrie de més audiència als Estats Units entre 1989 i 1990 i va romandre als quatre primers llocs durant sis de les nou temporades i entre les vint primeres durant vuit temporades.

Format de la sèrie[modifica]

La sèrie se centrava en la vida de la família Conner, una família de classe baixa treballadora dels Estats Units que vivia a una ciutat fictícia anomenada Lanford, a Illinois, amb serioses dificultats per arribar a final de mes amb els sous de tots dos progenitors, Roseanne i Dan. El fet de representar en una sèrie per primer cop als Estats Units una família de classe baixa en què els dos pares treballaven fora de casa va fer que destaqués entre el públic i la crítica.[1][2]

La sèrie plasmava amb realisme molts problemes socials que no s'havien mostrat a les comèdies familiars anteriors i es tocaven temes tabú fins aleshores a altres sèries de màxima audiència, ja que tractava i feia broma sobre la pobresa, l'alcoholisme, el consum de drogues, el sexe, la menstruació, els anticonceptius, l'embaràs de les adolescents, la masturbació, l'obesitat, l'avortament, els problemes racials, les classes socials, la violència domèstica o l'homosexualitat. El programa també destacava perquè mostrava idees feministes com una casa conduïda per una dona, una dona amb sobrepès que no es preocupava per la seva aparença, relacions entre personatges femenins que cooperaven més que competien i dones que s'expressaven obertament sense conseqüències negatives..

Les escenes a llocs oberts es van rodar a Evansville (Indiana), el poble natal del creador i productor executiu Matt Williams.

A més del matrimoni, les dues filles adolescents i el fill petit eren personatges habituals altres familiars, amics i també els nois que sortien amb les filles. Els germans de Barr a la vida real eren homosexuals, la qual cosa la va inspirar a introduir personatges homosexuals al programa i a convertir al final del programa el personatge de Jackie, la germana de Roseanne, en lesbiana, la qual cosa li va provocar friccions amb el productor executiu Matt Williams.

Premis[modifica]

El primer premi que va rebre va ser el People's Choice Award a la millor nova comèdia de televisió l'any 1989. Roseanne Barr va guanyar cinc premis People's Choice Awards en anys successius, a l'actriu favorita en un nou programa de TV (1989), i a actriu favorita de TV els anys 1990, 1994 i 1995; i també com a dona favorita a qualsevol programa d'entreteniment (1990).

La sèrie va guanyar un premi Peabody l'any 1992. També el 1992 Roseanne Barr i John Goodman van guanyar el Globus d'Or, a la millor actriu i el millor actor. I, a més, la sèrie va guanyar el Globus d'Or a la millor sèrie de televisió. L'any 1993 Roseanne Barr i Laurie Metcalf van guanyar un Premi Emmy per la seva interpretació a la sèrie com a millor actriu de comèdia protagonista i secundària respectivament. Metcalf el va tornar a guanyar el 1992 i el 1994.

Referències[modifica]

  1. Tucker, Ken. «And Away She Goes», 02-05-1997. Arxivat de l'original el 2010-01-06. [Consulta: 11 agost 2011].
  2. James, Caryn. «'Roseanne' and the Risks of Upward Mobility». The New York Times, 18-05-1997.

Enllaços externs[modifica]