Tony Curtis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTony Curtis

(1958) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Bernard Schwartz Modifica el valor a Wikidata
3 juny 1925 Modifica el valor a Wikidata
Flower Hospital (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 setembre 2010 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Henderson (Nevada) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Aturada cardiorespiratòria Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaPalm Memorial Park Cemetery (2010–) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióThe New School
City College de Nova York
Seward Park High School Modifica el valor a Wikidata
Alçada175 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor de cinema, actor de televisió, pintor, escriptor, actor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1948 Modifica el valor a Wikidata –  2008 Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
GènereWestern Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaAnthony Curtis Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarMarina dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Obra
Papers destacatsTrapezi
Els víkings
Ningú no és perfecte
Espàrtac''
Sex and the Single Girl
Família
CònjugeJanet Leigh (1951–1962)
Christine Kaufmann (1963–1968)
Leslie Allen (en) Tradueix (1968–1982)
Andrea Savio (en) Tradueix (1984–1992)
Lisa Deutsch (en) Tradueix (1993–1994)
Jill Vandenberg (en) Tradueix (1998–2010) Modifica el valor a Wikidata
ParellaPetra Scharbach Modifica el valor a Wikidata
FillsKelly Curtis
 ( Janet Leigh)
Jamie Lee Curtis
 ( Janet Leigh)
Allegra Curtis
 ( Christine Kaufmann) Modifica el valor a Wikidata
ParesEmanuel Schwartz (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Helen Klein (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webtonycurtis.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0000348 Allocine: 926 Rottentomatoes: celebrity/james_curtis Allmovie: p86429 TCM: 848347 TV.com: people/tony-curtis IBDB: 507385 TMDB.org: 3150
Musicbrainz: 625b62ed-2bc9-4c95-9ac9-0dcdfe989909 Songkick: 229320 Discogs: 529316 Find a Grave: 59410614 Modifica el valor a Wikidata

Bernard Schwartz, més conegut com a Tony Curtis (Nova York, 1925 - Las Vegas, 2010), fou un actor de cinema estatunidenc.

Actor ineludible dels anys 50 i 60, va entrar en la llegenda del cinema gràcies als seus papers a Xantatge a Broadway (Sweet Smell of Success), Els Víkings, Espàrtac i, sobretot, Ningú no és perfecte. Acostumat als papers de playboy en comèdies lleugeres, va saber tanmateix ensenyar que era capaç de sortir-se'n en un registre dramàtic, sobretot a The Boston Strangler. Era igualment conegut per a la seva participació en la sèrie de televisió The Persuaders! amb Roger Moore.

Retirat del cinema des dels anys 80 s'havia dedicat principalment en la pintura i en la fotografia. La seva filla Jamie Lee Curtis també és actriu de cinema.

Biografia[modifica]

Joventut i començaments en el cinema[modifica]

Bernard Schwartz va néixer el 3 de juny de 1925 al barri pobre del Bronx, de pares jueus hongaresos, que van emigrar a Nova York. Vivia en la misèria de la botiga de sastre del seu pare amb els seus dos germans (Julius i Robert), amb una mare esquizofrènica i dura: Quan era nen, la mamà em pegava i va ser molt agressiva i hostil. Un dels seus germans, Robert, va ser internat en una institució psiquiàtrica perquè el comportament de la seva mare el va tornar boig, i el segon, Julius, va ser atropellat i mort per un camió quan Tony tenia tretze anys. Tony Curtis va estar, d'altra banda, profundament marcat per aquest accident, ja que el seu germà va ser durant un temps el seu millor amic (i potser l'únic). Passà molt de temps al carrer i el resultat de les seves males companyies feu que fos detingut per la policia i l'ingressaren en un centre de reeducació. És on descobrí el teatre i el cinema, i les seves ganes de voler brillar-hi.

Durant la Segona Guerra Mundial serví en la Marina, a bord del submarí USS Proteus (AS-19). Assistí a la capitulació del Japó a la badia de Tòquio el 2 de setembre de 1945. Ferit durant la guerra, se li atorgà una beca que li permeté inscriure's en un curs d'art dramàtic a Nova York. Fou en el transcurs d'una obra teatral, Golden Boy, on va ser localitzat per un agent de la Universal, que el va fer signar un contracte de set anys. Arribà a Hollywood el 1948, amb 23 anys. De la seva pròpia confessió, s'interessava en aquesta època per les noies i els diners.

Estrella internacional[modifica]

Adoptà molt prompte el nom d'Anthony Curtis; després, el de Tony Curtis, i rodà un cert nombre de sèries B sense interès. Obtingué el seu primer paper important amb James Stewart a Winchester '73, i, el mateix any, seguí amb The Prince Who Was a Thief, de Rudolph Dominat, on el seu físic atlètic i la seva cara bronzejada li van permetre d'interpretar personatges "orientals", com en Houdini el gran mag o El fill d'Ali Baba. Es casà amb l'actriu Janet Leigh el 4 de juny de 1951. Van tenir dos fills: Kelly (1956) i Jamie (1958).

La seva primera gran pel·lícula és Trapeci, amb Burt Lancaster, el 1956, que rebé diversos premis. La seva actuació dramàtica no passà inadvertida. L'any següent, forma amb Lancaster un duo per a una pel·lícula frontissa en la seva carrera, Sweet Smell of Success, que el consagrà veritablement a Hollywood.

Tony Curtis, al Festival de Canes 1997.

La superestrella Kirk Douglas, productor i actor principal de la pel·lícula Els Víkings, el va comprometre, amb Janet Leigh, per interpretar Eric, l'esclau germanastre i enemic d'Einar (interpretat per Douglas). Aquest fresc històric va ser un immens èxit a tot el món. Sempre amb la seva dona, rodà sota la direcció de Blake Edwards The Perfect Furlough, una comèdia romàntica lleugera que el reafirmà als papers de seductor playboy. Fugitius, de Stanley Kramer, el mateix any, va ser igualment un gran èxit: va ser nominat per l'Oscar al millor actor, sense guanyar-lo.

Un altre amo de la comèdia, Billy Wilder, cridà a ell i a Jack Lemmon per actuar al costat de Marilyn Monroe en un clàssic del cinema Ningú no és perfecte, pel·lícula considerada per l'American Film Institute com la més gran comèdia de tots els temps. Associat amb la seva dona en una societat de producció, va produir i interpretar Who Was That Lady?. Insistint per tenir un paper en la nova superproducció de Kirk Douglas, aquest últim li va crear un paper a Espàrtac, el del poeta Antoninus. Va portar frescura a la pel·lícula Paris, When It Sizzles, amb Audrey Hepburn i William Holden, i, trobant Douglas i Lancaster, va participar en el naufragi comercial de la pel·lícula The List of Adrian Messenger, de John Huston. El 18 de juliol de 1962, es va divorciar de Janet Leigh.

Les pel·lícules següents no van marcar la memòria dels cinèfils: Sex and the Single Girl, amb Natalie Wood, o The Great Race constitueixen tanmateix diversions de qualitat. Va donar la rèplica a Jerry Lewis en Boeing Boeing el 1965 i va posar la seva veu a Roman Polanski pel seu Rosemary's Baby. Volent provar realment que era un actor dramàtic capaç, i no només un còmic bo per a les pel·lícules comercials, insistí per interpretar el paper principal de The Boston Strangler. Amb el suport del director Richard Fleischer i per un cachet ridícul, obtingué el paper i una nominació als Globus d'Or.

Fi de carrera[modifica]

Tony Curtis, el 2009

Des de llavors, Tony Curtis es va girar cap a la televisió. El seu últim gran paper destacat en el cinema va ser el de Chester Schofield a Gonflés à bloc, de Ken Annakin, el 1969. Una segona carrera se li va obrir llavors, amb èxit, gràcies a la sèrie The Persuaders!, amb Roger Moore. Aparegué també en les sèries Mccoy i Vegas, així com en l'últim episodi de la cinquena temporada (24-25) dels experts de Las Vegas realitzat per Quentin Tarantino, on va fer una breu aparició.

Retirat del cinema i de la televisió, Tony Curtis va iniciar als anys 80 una carrera de pintor. Les seves teles valen ara prop de 25.000 dòlars i són exposades a la galeria Tony Vanderploeg, a Carmel, a Califòrnia. Té la seva estrella al Passeig de la Fama de Hollywood i ha estat fet cavaller de l'Ordre des Arts et des Lettres a França, el 1995.

Actor popular i internacionalment conegut, mai no va estar tanmateix premiat amb cap Globus d'Or, ni cap Oscar.

Vida personal[modifica]

Tony Curtis va estar casat sis vegades. La seva primera esposa, la més coneguda, era l'actriu Janet Leigh (1927-2004), amb qui va estar casat 11 anys, i amb qui va tenir dues filles: Jamie Lee Curtis i Kelly Curtis, totes dues actrius.

Va estar igualment casat amb:

  • Jill Vandenberg Curtis (6 novembre de 1998 - 29 de setembre de 2010)
  • Lisa Deutsch (28 febrer de 1993-1994); divorciada
  • Andrea Savio (1984-1992); divorciada
  • Leslie Allen (20 abril 1968-1982); divorciada, dos fills
  • Christine Kaufmann (8 febrer de 1963-1967); divorciada, dos fills

Informacions[modifica]

  • Va servir a la Marina dels Estats Units d'Amèrica entre 1942 i 1945, en un submarí.
  • Curtis va militar amb l'actriu Bo Derek contra la matança de cavalls.
  • El seu fill Nicholas va morir per una sobredosi d'heroïna el 1994.
  • Va estar a punt de morir per una pneumònia el Nadal del 2006.
  • Va canviar el seu nom per la forta pressió antisemita que hi havia a Amèrica.
  • Tenia por de pujar als avions.

Filmografia[modifica]

Sèrie de Televisió[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tony Curtis