Rotor Flettner

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Rotor Flettner és un sistema d'impulsió eòlica per a naus, inventat a principis del segle XX per l'alemany Anton Flettner, fent un ús pràctic de l'efecte Magnus.

L'ús de l'efecte Magnus ha estat proposat per concretar sistemes de propulsió compostos per grans cilindres verticals (rotors passius) capaços de produir una empenta cap endavant quan la pressió de l'aire és lateral, és a dir, la pressió de l'aire fa girar al cilindre anomenat rotor al mateix temps que fa avançar la nau de manera perpendicular a l'aire en moviment. L'eficàcia d'aquest mètode és deu vegades més gran que la d'un velam tradicional, això és: un d'un rotor té una potència equiparable a 10 m² de tela d'una vela. El 1924 Flettner, assistit per Albert Betz, Jacob Ackeret i Ludwig Prandtl, va fer transformar un veler trimástil de tipus goleta (schooner) anomenat Buckau en un vaixell birrotor (és a dir, amb dos cilindres rotors muntats verticalment sobre la coberta). Així transformat, el vaixell va ser rebatejat com Baden-Baden .

Diagrama amb polígon de forces que actuen per impulsar un vaixell rotor Flettner.
L'efecte Magnus impulsant un vaixell amb rotor Flettner.

Principals vaixells construïts amb rotors Flettner[modifica | modifica el codi]

  • Buckau (o, més exactament, Baden-Baden). Va ser construït sota les directives de Flettner a les drassanes "Germania" de Kiel. Amb aquest prototip es va poder adquirir la suficient experiència com per apreciar la factibilitat del sistema rotor. El Buckau/Baden-Baden efectuar el seu primer viatge al maig de 1924, equipat amb dos rotors i un petit motor auxiliar dièsel per a casos de calma absoluta (absència de vent) o quan l'espai per orsar a contravent fora escàs. No obstant això, la capacitat de orsada l'Buckau era singular: el navili, a vela, no podia fer-ho en ánguls inferiors als 45 °, mentre que el vaixell rotor podia fer-ho entre els 20 ° i 30 °. Després de diferents assaigs sota diferents condicions de vent durant un parell d'anys, el Buckau travessar el Oceà Atlàntic i va arribar a Nova York el 9 de maig de 1926.
  • Barbara. Les drassanes A.G. Weswe, de Bremen, van construir per a l'armador hamburguès Rob. M. Sloman aquest vaixell (classificat segons el seu tonatge amb el número 2077) i el van posar en servei el 28 de juliol de 1926. Posseïa tres rotors. Amb un vent molt lleu d'una força de 4 Escala de Beaufort aconseguia 4 nusos, arribant a 9 nusos si aquest vent era de popa.

Tot i això, el sistema de vaixells de rotors va ser deixat de banda els anys 1930s davant la rendibilitat obtinguda pels navilis impulsats a motor i fins i tot a vela gràcies als perfeccionaments ocorreguts en aquesta època, la rendibilitat estava donada llavors pels baixos costos que tenia el combustible (els vaixells de vela solien ser mixtos-també impulsats per motor-en l'època en què van aparèixer els rotors). El Buckau/Baden-Baden va ser destruït per un huracà el 1931 mentre navegava pel Mar Carib rumb a Sud-amèrica.

Recuperació actual del sistema rotor[modifica | modifica el codi]

Disseny del Calypso II.

L'investigador francès Jacques Cousteau va reflotar la idea de l'ús de rotors Flettner en observar les qualitats d'aquest sistema.

  • l'Alcyone va ser el navili experimental concretat per Cousteau el 1980, encara que més que un rotor Flettner pròpiament dit va resultar un vaixell impulsat per unes turboveles auxiliars, els seus dos rotors-turboveles aportaven entre el 25 i el 30% de la potència impulsora d'aquest vaixell que va realitzar el seu primer viatge el 1985.
  • El Calypso II, obra també de Cousteau, segons l'investigador hauria de ser impulsat per un genuí sistema rotor Flettner però va quedar en els plànols després de la mort de tant original investigador francès.
L'E-Ship 1 equipat amb rotors Flettner estalvia un 30-40% de combustible a una velocitat de 16 nusos.
  • El vaixell Universitat Kat * Flensburg porta un genuí encara que molt renovat sistema de rotor Flettner que ha estat desenvolupat a l'Institut de Física i Química de la Universitat de Flensburg (Alemanya) sota la supervisió del professor Lutz Fiesso dins del projecte PROA.

(* Joc de paraules: Unikat en alemany significa "peça única" encara que també suggereix que és un catamarà de la universitat.).

  • E-Ship. El 2007 la societat de construccions eòliques Enercon va encomanar a les drassanes Lindenau Werft de Kiel la construcció d'un vaixell de càrrega de 130 m d'eslora equipat, a més de un motor dièsel, amb quatre rotors Flettner, va ser botat el 2 d'agost de 2008.

D'altra banda els investigadors John Latham i Stephen Salter[1] inclouen l'ús de trimarans impulsats amb èxit amb rotors Flettner per a un projecte de sembrat de núvols oceànics amb nanogotas d'aigua salada que farien augmentar les dimensions dels estratocúmulus i així el albedo o reflex de la calor provinent del Sol i amb això morigerar l'escalfament global, els rotors no només servirien per impulsar-sense contaminació-a trimarans operats per control remot sinó que els mateixos rotors servirien per aspirar l'aigua oceànica, filtrar-la i elevar-la en microscòpiques gotes que ampliarien als núvols.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/6354759.stm Ús de trimarans impulsats per rotors Flettner per sembrar núvols oceàniques (text en anglès)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rotor Flettner Modifica l'enllaç a Wikidata