Rumb a Orient

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaRumb a Orient
Up in Arms Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióElliott Nugent Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSamuel Goldwyn Modifica el valor a Wikidata
GuióDon Hartman, Allen Boretz i Robert Pirosh Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLouis Forbes i Max Steiner Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRay Rennahan Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDaniel Mandell, James E. Newcom i John F. Link Sr. Modifica el valor a Wikidata
VestuariMiles White Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSamuel Goldwyn Productions Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorRKO Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1944 Modifica el valor a Wikidata
Durada106 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema musical Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0037420 Filmaffinity: 868686 Rottentomatoes: m/up_in_arms Letterboxd: up-in-arms Allmovie: v51959 TCM: 94554 AFI: 24233 TMDB.org: 113757 Modifica el valor a Wikidata

Rumb a Orient (títol original: Up in Arms) és una pel·lícula musical de 1944 dirigida per Elliott Nugent i protagonitzada per Danny Kaye i Dinah Shore.[1] Va ser nominat a dos premis de l'Acadèmia el 1945.[2] Està doblada al català.[3]

Argument[modifica]

En Danny Weems treballa com a operador d'ascensors en un edifici mèdic de Nova York, de manera que pot estar a prop de metges i infermeres i obtenir assessorament gratuït sobre les seves suposades malalties. Els metges el coneixen bé i el consideren un hipocondríac . Així, quan és reclutat a l'exèrcit dels EUA per al servei de guerra, està devastat. El seu millor amic Joe també es recluta perquè pugui vigilar en Danny.

En Danny està enamorat de la Mary Morgan, una infermera, però ella està realment enamorada d'en Joe, i la noia d'aquest, la Virginia, està secretament enamorada d'en Danny. Els nois superen l'entrenament bàsic i, mentre s'embarquen en vaixell cap al Pacífic Sud, descobreixen que la Mary i la Virginia també s'han allistat com a infermeres de l'exèrcit. Com a oficials, però, no poden confraternitzar amb els nois.

En Danny aconsegueix portar la Mary de contraban a bord i, durant el viatge, intenta mantenir-la amagada, però finalment surt la veritat i en Danny és arrossegat davant el coronel Ashley, que el fa enviar a la presó.

Quan les tropes desembarquen a una illa del Pacífic, en Danny torna a ser empresonat, però és "rescatat" per una patrulla japonesa. Intenten interrogar-lo, però aquest aconsegueix enganyar-los i finalment es fa passar pel seu comandant. Dona ordres que els soldats japonesos que es rendeixin, i aquests obeeixen les ordres al peu de la lletra, i en Danny es transforma en un heroi.

Repartiment[modifica]

Notes de producció[modifica]

  • El títol provisional d'aquesta pel·lícula era With Flying Colors .
  • Totes les actrius que van interpretar a les infermeres a Rumb a Orient apareixen col·lectivament a la pantalla com "The Goldwyn Girls ".
  • El personatge de Danny Kaye es basava en el personatge "The Nervous Wreck" de l'obra homònima d'Owen Davis, que es va estrenar a Nova York el 1923. L'obra, que no s'assembla gaire a la pel·lícula, es va basar al seu torn en la sèrie de la revista The Wreck de 1921 d'Edith J. Rath i Sam H. Harris, que es va publicar com a novel·la anomenada The Nervous Wreck el 1923. El 1928, Florenz Ziegfeld va posar en escena una versió musical de l'obra de Davis anomenada Whoopee! protagonitzada per Eddie Cantor (amb una versió cinematogràfica al 1930).[4]
  • Rumb a Orient va marcar el debut cinematogràfic de l'estrella de Broadway Danny Kaye i va tenir crítiques entusiastes de manera uniforme. La popular estrella, que va començar a Broadway l'any 1939, ja havia rebutjat un contracte amb Metro-Goldwyn-Mayer quan va ser escollit per a Rumb a Orient . Després d'aquesta pel·lícula, Kaye es va convertir en un estrella internacional i va passar a fer quatre pel·lícules més seguides amb Sam Goldwyn abans de passar a Warner Bros., 20th Century Fox i Paramount Pictures .
  • Harold Arlen i Ted Koehler van aportar 3 cançons a la pel·lícula; "All Out For Freedom", "Now I Know" i "Tess's Torch Song".

Recepció[modifica]

A la 17a edició dels Premis de l'Acadèmia el 15 de març de 1945, Up in Arms va ser nominada a les categories Música d'una pel·lícula musical i millor cançó original.[5] La pel·lícula va obtenir lloguers de teatre de 3.015.000 dòlars als Estats Units i Canadà i 1.700.000 dòlars a l'estranger per un total mundial de 4.715.000 dòlars.

Referències[modifica]

  1. «Up in Arms - Cast, Reviews, Summary, and Awards - AllRovi». Arxivat de l'original el December 14, 2011. [Consulta: June 25, 2011].
  2. «Up in Arms (1944) Awards». IMDb. [Consulta: May 13, 2016].
  3. «Rumb a Orient». esadir.cat. [Consulta: 31 març 2024].
  4. Frank Cullen, Florence Hackman, and Donald McNeilly, Vaudeville, Old & New: An Encyclopedia of Variety Performers in America, Volume 1 (London: Routledge, 2007), 590.
  5. «The 17th Academy Awards (1945) Nominees and Winners». oscars.org.