SAFER

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
SAFER
una volta de SAFER
una volta de SAFER
General
Dissenyadors James Massey
Data primera publicació 1993
Desenvolupat a partir de Cap
Successors SAFER-SK, SAFER+, SAFER++
Detall de xifratge
Mida de la clau 64 bits o 128 bits (128/192/256 bits per a SAFER+), suport de 40 bits per a l'exportació
Mida del bloc 64 bits (128 bits per a SAFER+/++)
Estructura xarxa de substitució permutació
Rondes 6 (64 bits) o 10 (128 bits) per a SAFER-K (8 i 12 torres per a SAFER-SK)
Millor criptoanàlisi pública
criptoanàlisi de la programació de claus per Lars Knudsen així com David Wagner et alii.
Modifica dades a Wikidata


SAFER (Secure And Fast Encryption Routine) és el nom d'una família d'algorismes de xifratge per blocs dissenyats principalment per James Massey per a la societat Cylink Corporation. La primera versió SAFER K i la revisió SAFER SK parteixen dels mateixos principis per al xifratge però el nombre de voltes i la programació de claus es varen reforçar.

Algunes de les versions ulteriors com SAFER+ i SAFER++ han participat respectivament al concorres AES i al projecte NESSIE. Aquests algoritmes no han estat objecte de patents i poden ser utilitzats sense restricció.

SAFER K i SAFER SK[modifica]

La primera versió de SAFER SAFER K-64, va ser publicada per Massey el 1993. El «K-64» es refereix a la seva clau de 64 bits. La mida de bloc és de 64 bits. L'any següent, Massey va publicar una versió amb una clau de 128 bits i una programació de claus modificada que havia estat concebuda pel ministeri d'affers interiors de Singapur. Aquesta versió va ser designada SAFER K-128.

Lars Knudsen i Sean Murphy van descobrir les vulnerabilitats en aquesta versió i van demanar que la programació de claus fos reforçada segons els suggeriments de Knudsen. Aquestes variants van ser designades SAFER SK-64 i SAFER SK-128, el «SK» significa « Strengthened Key » (clau reforçada). La remor propagada per la FAQ sobre l'indret de RSA Security afirma que de fet aquest SK significaria « Stop Knudsen ». Una altra variant, amb una clau reduïda per a les restriccions d'exportació, va ser publicada: SAFER SK-40.

Tots aquests xiftages estan basats en la mateixa arquitectura de ronda. Cada ronda es divideix en quatre parts:

 • mescla de clau
 • capa de substitució
 • segona mexcla de clau
 • capa de difusió

En la primera etapa, el bloc en clar és dividit en 8 segments de 8 bits i les subclaus procedents de la programació de claus s'afegeixen via una addició mòdul 256 o un XOR. La capa de substitució consisteix en dos caixes S, sent una la inversa de l'altre. El seu contingut prové de l'exponenciació discreta de 45x i del logaritme x·log(45). Després d'una segona mescla de claus, Llavors la part de difusió utilitza un enfocament nou: una pseudotransformació d'Hadamard que es farà servir més tard en Twofish.

SAFER+ i SAFER++[modifica]

Més tard es varen dissenyar dues versions pels armenis Gurgen Khachatrian i Melsik Kuregian amb l'ajuda de Massey. L'esquema de xifratge va ser modificat per a l'ocasió i per tenir en compte noves restriccions.

 • SAFER+ (Massey et alii, 1998) va ser candidat al concurs AES i té una mida de bloc de 128 bits. El xifratge no va ser finalista. SAFER+ ha estat inclòs a l'estàndard Bluetooth com a algorisme d'autentificació i per a la generació de claus.
 • SAFER++ (Massey et alii, 2000) ha estat candidat per al projecte NESSIE. Van ser publicades dues versions, una de 64 bits i l'altre de 128 bits.

Referències[modifica]

 • Alex Biryukov, Christophe De Cannière, Gustaf Dellkrantz: Cryptanalysis of SAFER++. CRYPTO 2003: 195-211
 • Lars R. Knudsen: A Detailed Analysis of SAFER K. J. Cryptology 13(4): 417-436 (2000)
 • James L. Massey: SAFER K-64: A Byte-Oriented Block-Ciphering Algorithm. Fast Software Encryption 1993: 1-17
 • James L. Massey: SAFER K-64: One Year Later. Fast Software Encryption 1994: 212-241
 • James Massey, Gurgen Khachatrian, Melsik Kuregian, Nomenament of SAFER+ tens Candidate Algorithm fur the Advanced Encryption Standard (AES)
 • Massey, J l, "Announcement of té Strengthened Key Schedule fur the Cipher SAFER", September 9, 1995.
 • James Massey, Gurgen Khachatrian, Melsik Kuregian, "Nomenament of SAFER++ tens Candidate Algorithm fur the New European Schemes fur Firmes, Integrity, and Encryption (NESSIE)," Presented at the First Open NESSIE Workshop, November 2000.
 • Lars R. Knudsen: A Key-schedule Weakness in SAFER K-64. CRYPTO 1995: 274-286
 • Lars R. Knudsen, Thomas A. Berson: Truncated Differentials of SAFER. Fast Software Encryption 1996: 15-26
 • Nominació de SAFER+ tens Candidate Algorithm fur the Advanced Encryption Standard (AES), Submission document from Cylink Corporation to NIST, June 1998.

Enllaços externs[modifica]