SaarLorLux

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Logotip de l'euroregió
Mapa de l'euroregió SaarLorLux

SaarLorLux o Saar-Lor-Lux, (contracció de Saarland, Lorraine, Luxemburg), és una Euroregió formada per cinc autoritats regionals ubicades en quatre estats europeus diferents. El terme s'ha aplicat també a nombroses col·laboracions de diverses d'aquestes autoritats o de les seves subdivisions, administracions, organitzacions, clubs i persones. Les regions membres representen diferents estructures polítiques: l'Estat sobirà de Luxemburg, la regió belga de Valònia, que comprèn la Comunitat francesa i la Comunitat Germanòfona de Bèlgica, la regió francesa de la Lorena (els departaments francesos de Mosel·la i Meurthe i Mosel·la, i els estats alemanys de Saarland i Renània-Palatinat.

Components[modifica]

Organització[modifica]

Els membres de SaarLorLux

SaarLorLux gaudeix d'una gran quantitat de cooperació governamental, no governamental i mixta. La cooperació SaarLorLux no és només entre els cinc socis. De fet, la cooperació consisteix en una multitud de col·laboracions individuals, els tractats i les organitzacions. Les cooperacions individuals sovint no estan formades pels seus membres, ja que algunes de les regions no participen en tota la cooperació o estan representats políticament per diferents municipis. Aquestes formes de cooperació han portat a la creació d'una varietat d'organitzacions entre les quals destaquen a nivell polític:

Cimeres[modifica]

Se celebren regularment des de 1994 i hi participen:

La conferència d'aquestes cimeres és l'òrgan polític central de cooperació interregional de SaarLorLux.[1] La seva tasca és la predefinició i la declaració de decisions polítiques generals. La conferència s'ocupa dels problemes i les qüestions relatives a la cooperació i ofereix suggeriments sobre possibles solucions i avenços.[2] Hi ha un grup de delegats dels Estats membres que formen un comitè permanent, capaç de prendre decisions entre les conferències, preparar conferències, traduir les idees generals de les conferències en treball pràctic i controlar els grups de treball nomenats per la Conferència.

La Comissió regional[modifica]

És un fòrum per a una gran varietat de temes formada pels dirigents de les cinc regions. Cadascun dels cinc membres hi envia una delegació, encapçalada per un cap de delegació i amb el suport d'un secretari de la delegació.[3] En la delegació francesa hi ha una alta representació de l'Estat central, pel fet que molts dels temes de la comissió són responsabilitat del govern central.

La Comissió Regional es reuneix un cop l'any en una sessió formal amb els documents preparats i resolucions. Les sessions són presidides pel president de la comissió, nomenat per un dels estats membres amb el mandat d'un any. Cada delegació estarà integrada per cinc o deu membres. A més de la sessió oficial els caps de delegació celebren reunions informals, preparades pels secretaris de delegació.

La Comissió Regional no compta amb empleats o fons propis. Les despeses necessàries són pagades directament pels membres. La delegació que proporciona el president també proporciona la mà d'obra necessària.

Hi ha grups de treball, que formen la part operativa de la Comissió Regional, presentant regularment informes a la Comissió Regional. Els seus temes són assumptes econòmics, comunicacions per carretera, transport i comunicacions, medi ambient, afers socials, la cultura, l'educació superior, la planificació regional, el turisme, seguretat i prevenció, educació i planificació regional.

La comissió regional formà un grup de treball amb les agències d'estadístiques i un grup de treball amb l'oficina d'agrimensura.[4]

Consell Parlamentari Interregional[modifica]

Està format pels presidents de la Cambra de Diputats de Luxemburg, dels Landtag del Saarland i Renània-Palatinat, del Consell Regional de la Lorena i del Parlament Való.[5] Aquest consell promourà el paper econòmic, social i cultural de la regió SaarLorLux i tractarà de desenvolupar les perspectives per a la cooperació transfronterera.

Els participants són els cinc presidents i sis membres designats de cada un dels parlaments i assemblees SaarLorLux.[5] Es reuneixen un cop l'any. Hi ha cinc comissions permanents que informen al Consell: la Comissió d'Afers Econòmics, la Comissió d'Afers Socials, la Comissió de Transports i comunicacions, la Comissió de Medi Ambient i Agricultura i el comitè d'educació, capacitació, investigació i cultura

Referències[modifica]

  1. Geppert, Joachim; Frédéric Chomard, Dominique Neuhauss, Peter Pfahler, Eva Hartz. Regionalprofil Saar-Lor-Lux-Rheinland-Pfalz (PDF). Saarbrücken: EURES Transfrontalier Sar--Lor--Lux--Rheinland--Pfalz, 2002, p. 67. 
  2. Cap de la Cancelleria d'Estat de Saarland. «SaarLorLux». Govern de Saarland, 28-06-2007.
  3. Cap de la Cancelleria d'Estat de Saarland. «Regionalkommission SaarLorLux-Trier/Westpfalz-Wallonien». Govern de Saarland, 28-06-2007.
  4. Els resultats del grup de treball d'estadístiques es pot veure a http://www.grande-region.lu/flash_version.aspx
  5. 5,0 5,1 Geppert, Joachim; Frédéric Chomard, Dominique Neuhauss, Peter Pfahler, Eva Hartz. Regionalprofil Saar-Lor-Lux-Rheinland-Pfalz (PDF). Saarbrücken: EURES Transfrontalier Sar--Lor--Lux--Rheinland--Pfalz, 2002, p. 69. 

Enllaços externs[modifica]