Salvador Armendares i Torrent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Salvador Armendares Torrent)
Infotaula de personaSalvador Armendares i Torrent
Nom original(es) Salvador Armendares Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 juny 1893 Modifica el valor a Wikidata
Malgrat de Mar (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 març 1964 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Parlament de Catalunya
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómetge, polític Modifica el valor a Wikidata
PartitEsquerra Republicana de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsSalvador Armendares i Sagrera Modifica el valor a Wikidata

Salvador Armendares i Torrent (Malgrat de Mar, Maresme, 21 de juny de 1893 - Ciutat de Mèxic, 10 de març de 1964) fou un polític i metge català.[1] Pare del també metge Salvador Armendares i Sagrera.

Des de jove s'adscriví a la Unió Catalanista[1] i més tard es llicencià en medicina a Barcelona. Fou metge de l'Aliança Mataronina i de la Federació de Sindicats Agrícoles. Fou molt actiu en l'oposició a la Dictadura de Miguel Primo de Rivera.

L'any 1931 ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya, i a les eleccions de 1932 fou elegit diputat al parlament de Catalunya per la circumscripció de la província de Barcelona[1] i regidor de l'ajuntament de Vilafranca del Penedès. Durant la Guerra Civil espanyola fou cap de la segona comandància de la sanitat militar, amb base a Girona.

El 1939 emigrà primer a França i després a Mèxic,[1] on continuà exercint la seva professió i hi fundà la Borsa del Metge Català. A l'exili secundà el moviment d'opinió independentista; fou vocal de la delegació americana del Consell Nacional de Catalunya, amb la seu central Londres.[1] Va participar en la I Conferència Nacional Catalana celebrada a Mèxic el setembre de 1953, en la qual es va constituir el Consell Nacional Català.[1] Fou designat president del consell executiu d'aquesta institució i va ocupar aquest càrrec fins a la seva mort l'any 1964.[1]

Bibliografia[modifica]

  • Jaume Torrent i Oriol: Salvador Armendares i Torrent (Malgrat de Mar, 1893 - Mèxic, DF, 1964), metge i polític. 2006, Viena Edicions

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Diccionari d'Història de Catalunya; ed. 62; Barcelona; 1998; ISBN 84-297-3521-6; p. 59; entrada: "Armendares i Torrent, Salvador"

Enllaços externs[modifica]