Samuel Gottlieb Gmelin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSamuel Gottlieb Gmelin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 juliol 1744 Modifica el valor a Wikidata
Tübingen Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juliol 1774 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Akhmedkent (Rússia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tübingen Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiJohann Georg Gmelin Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBotànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióexplorador, entomòleg, metge, ornitòleg, botànic, pteridòleg, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Estatal de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsJohann Georg Gmelin i Philipp Friedrich Gmelin Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. botànicaS.G.Gmel. Modifica el valor a Wikidata
Família
PareJohann Konrad Gmelin Modifica el valor a Wikidata
GermansChristian Gottlieb Gmelin Modifica el valor a Wikidata

IPNI: 3206-1

Samuel Gottlieb Gmelin (4 de juliol de 1744 - 27 de juny de 1774) va ser un metge, botànic, ornitòleg, i navegant alemany.

Història[modifica]

Gmelin neix a Tübingen en una reconeguda família de naturalistes. El seu pare era Johann Conrad Gmelin, un apotecari i cirurgià; el seu oncle Johann Georg Gmelin. Samuel arriba a la seva graduació mèdica el 1763 a la Universitat de Leiden a la primerenca edat de 18 anys (Silva et al., 1996). Mentre viu als Països Baixos, Gmelin desenvolupa un interès peculiar en les algues marines. El 1766 fa una oposicó i guanya el lloc de professor de Botànica a Sant Petersburg, Rússia. A l'any següent pren part d'una expedició d'estudis de la Història natural de l'Imperi Rus. Explorarà els rius Don i Volga, i les costes oest i est de la mar Càspia. Mentre travessa el Caucas és utilitzat pel Kan Usmey de Khaïtakes, i mor a causa d'un tractament d'una malaltia, adquirida estant captiu a Derbent. Tenia només 29 anys.

Gmelin va ser autor de la Història Fucorum (1768), la primera obra dedicada a la biologia marina, desenvolupant exclusivament les algues i fent ús per primera vegada del sistema binomial de nomenclatura. Inclou elaborades il·lustracions de macroalgues i altres algues marines en folis. No obstant això, els espècimens d'algues usats per Gmelin a la Història fucorum no hi ha més (Dixon & Irvine, 1970). Els resultats de les seves expedicions es publiquen al Reise durch Russland zur Untersuchung der drey natur-Reich (Viatges per Rússia per a l'estudi de les tres províncies naturals) (1770-1784, 4 vols.), Publicant el volum final per Peter S. Pallas.

Biografia[modifica]

El 1772, es casa amb Anna von Chappuzeau, neta del famós capità naval Jacob Chappuzeau (Iakov Shapizo), heroi de la batalla de l'illa de Ösel del 1719, quan comandava la 'Raphail'.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]