San Giorgio Maggiore

Infotaula de geografia físicaSan Giorgio Maggiore
(it) San Giorgio Maggiore Modifica el valor a Wikidata
Vista aèria
Vista nocturna
Imatge
TipusIlla Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaVenècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 45° 25′ 40″ N, 12° 20′ 39″ E / 45.427752°N,12.344168°E / 45.427752; 12.344168
Banyat perLlacuna de Venècia Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície0,099 km² Modifica el valor a Wikidata
Patrimoni monumental d'Itàlia
Activitat
Propietat deItàlia, Regne d'Itàlia, Regne Llombardovènet, Regne napoleònic d'Itàlia, Orde de sant Benet i República de Venècia Modifica el valor a Wikidata

San Giorgio Maggiore (en venecià: San Zorzi Mazor) és una de les illes de Venècia, al nord d'Itàlia. Es troba a l'est de l'illa de Giudecca i al sud del grup d'illes principal de Venècia. Forma part del sestiere de San Marco.

Història[modifica]

Ubicació de San Giorgio Maggiore dins de Venècia

San Giorgio Maggiore va ser probablement ocupada en l'època romana; després de la fundació de Venècia es va anomenar Insula Memmia, ja que era propietat de la família Memmo. L'any 829 tenia una església consagrada a Sant Jordi; coneguda com San Giorgio Maggiore per distingir-se de San Giorgio in Alga.

El monestir de San Giorgio es va establir l'any 982, quan el monjo benedictí Giovanni Morosini[1] va demanar al dux Tribuno Memmo que donés tota l'illa per a un monestir.[2] Morosini va drenar els aiguamolls de l'illa al costat de l'església per aconseguir el terreny per a la construcció, i va fundar el monestir de San Giorgio Maggiore, i es va convertir en el seu primer abat.

San Giorgio és coneguda sobretot per la basílica de San Giorgio Maggiore, dissenyada per Andrea Palladio i començada l'any 1566.

A principis del segle xix, després de la caiguda de la República, el monestir va ser gairebé suprimit i l'illa es va convertir en un port lliure amb un nou port construït el 1812.

Referències[modifica]

  1. Giovanni Morosini, membre d'una important família noble de Venècia, després de servir durant 25 anys com a líder i guia del monestir, mor el 5 de febrer de 1012., (Alvise Zorzi, La Repubblica del Leone. Storia di Venezia, Bompiani, 2001
  2. John Freely (2008): Strolling through Venice. Tauris Parke Paperbacks, ISBN 978 1 84511 578 4, p. 121
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: San Giorgio Maggiore