Sanjaq de Smederevo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sanjaq d'Smederevo
Semendire Sancağı
Smederevski sandžak


1459 – 1817

Ubicació de Sèrbia otomanaSanjaq de Smederevo (Baixanat de Belgrad) el 1791
Informació
Capital
Període històric
s. XV-xix
Establiment1459
Revolució sèrbia1817
Política
Forma de governSanjaq-bey
Sanjaqbey
Ali Beg Mihaloglu
Membre deImperi Otomà

El sanjaq de Smederevo (en serbi: Smederevski Sandžak o Смедеревски санџак, en turc: Semendire Sancağı), conegut també com a baixanat de Belgrad des de 1521, va ser un sanjaq -una divisió administrativa de l'Imperi Otomà-, que va existir entre el segle XV i principis del segle xix. Estava localitzat al territori actual de la Sèrbia central (Sèrbia).

Història[modifica]

El Sanjaq de Smederevo va ser format després de la caiguda del Despotat de Sèrbia el 1459, i la seva seu administrativa estava a Smederevo. Després que l'Imperi Otomà conquistés Belgrad, el 1521, la seu administrativa del sandjak va ser traslladada a aquesta ciutat. El primer sandjakbey o màxim mandatari del sandjak, va ser Ali Beg Mihaloglu[1] En l'època en la qual va tenir lloc la batalla de Mohács, Kučuk Bali-beg, era sandjakbey de Smederevo.[2]

El sanjaq de Smederevo va ser ocupat pels Habsburg en els anys de 1718-1739 però, amb el Tractat de Belgrad, la regió va ser cedida a l'Imperi Otomà. No obstant això el centre de la regió va estar sota regnat austríac, ja que va ser abandonat pels otomans i Smederevo (Semendire) va ser el centre administratiu. Tanmateix, Belgrad eventualment va arribar a ser la seu d'una pasha amb el títol de visir i el Sandjak començar a fer referència com el Pashaluk de Belgrad, encara que es va seguir anomenant sandjak de Smederevo en documents oficials.

Des de 1789 fins a 1791, Belgrad va estar de nou sota regnat austríac i, a principi del segle xix, el Primer Aixecament Serbi va començar al Sandjak.

Referències[modifica]

  1. Škrijelj, Redžep. Istoričari Stojan Novaković i Milenko Vukićević su postavili hipotezu da je Đerzelez Alija u stvari Ali-beg, prvi sandžak-beg Smedereva (Semendere) i Srbije po padu Despotovine (1459) (en serbi), 2005, p. 156 [Consulta: 28 novembre 2012]. 
  2. Peçevî, İbrahim (2000) (in Serbian). Historija: 1520-1576. El-Kalem. ""Brat je Kučuk bali-bega koji je u vreme Mohačke bitke bio beg Smedereva."" Consultat el 28 de novembre de 2012

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]