Lluís Bertran

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sant Lluís Beltran)
Per a altres sants o persones venerades amb el nom de Lluís vegeu Sant Lluís (desambiguació). Per al beat dominic màrtir al Japó, nebot d'aquest sant i conegut com a Beat Lluís Bertran, vegeu Lluís Eixarc i Bertran.
Infotaula de personaLluís Bertran

Sant Lluís Bertran, oli de Francisco de Zurbarán de 1640. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementLluís Bertran Exach
1r gener 1526 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort9 octubre 1581 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
SepulturaConvent de Sant Domènec (València) 
Apòstol
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Orde religiósdominicans
Apòstol de Sud-amèrica, religiós, prevere, confessor, missioner
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació19 de juliol de 1608 , Roma nomenat per Pau V
Canonització12 d'abril de 1691 , Roma nomenat per Climent X
Festivitat9 d'octubre
Iconografiahàbit dominicà, calze amb una serp (el verí), creu, apagant un foc
Patró deNova Granada, Colòmbia, Bunyol; novicis dominics

Find a Grave: 33477517 Modifica el valor a Wikidata

Lluís Bertran Eixarch (València, 1 de gener de 1526 - 9 d'octubre de 1581), més conegut com a sant Lluís Bertran, és un sant espanyol de l'orde dels dominics, canonitzat pel papa Climent X en 1691.

Biografia[modifica]

Lluís Bertran va nàixer a la Ciutat de València l'1 de gener de 1526, fill de Lluís Bertran i Àngela Eixarch. Va ingressar al convent dels dominics de València l'any 1544. Va anar, com molts altres dominics, com a missioner a Amèrica. Va desembarcar a Cartagena d'Índies i va exercitar la seua tasca missionera a la regió del Baix Magdalena. El 1568 va ser triat prior del convent de Sant Domènec, a Santa Fe de Bogotà. La crueltat, l'avarícia i els abusos dels encomenderos dels oficials reals ocupats en la conquesta d'eixes terres i l'opressió dels indígenes, van ser els principals obstacles que va caldre vèncer en el seu treball missioner i cansat de no poder remeiar eixos mals va sol·licitar el trasllat a Europa. Hi ha diverses llegendes i històries sobre els conflictes que este frare va tindre amb els conqueridors, que van intentar assassinar-lo moltes vegades.

Va tornar a València rebut per l'afecte dels valencians, on va ser encarregat, com en la seua joventut, de ser mestre de novicis. A la porta de la seua cel·la va posar el rètol següent: Si tractara d'agradar als hòmens no seria serf de Jesucrist. També va estar de titular al convent de Santa Anna d'Albaida, València.

Després de moltes malalties, repetint sempre les paraules d'Agustí d'Hipona: Abrasa, talla i castiga ací, Senyor perquè em perdones per sempre, va morir el 9 d'octubre de 1581, un any abans que Santa Teresa de Jesús, amb qui va mantindre correspondència. El Papa Pau V el va beatificar el 1608 i Alexandre VII el va declarar Patró del Nou Regne de Granada. Va ser canonitzat per Climent X l'any 1691. La seua festa se celebra el 9 d'octubre.

Un nebot seu, Lluís Eixarc i Bertran també va ingressar a l'orde dominic, va fer-se missioner i va morir màrtir al Japó, essent beatificat.

Bibliografia[modifica]

  • Luis Beltrán. El santo de los contrastes. Galduf Blasco, Vicente.
  • La vida valenciana en la predicación de San Luis Beltran. Llop Catala, Miguel.
  • Vida y milagros de San Luis Beltrán. Sempere, Lorenzo.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lluís Bertran